column
Remi Poppe:

1973 en 1973

1973 en 1973. Een jaartal en een VN-resolutie: beide hebben van doen met oorlog. Het jaar 1973 staat voor mij symbool voor het einde van een gruwelijke oorlog. De Paris Peace Accords werden gesloten waarmee de Amerikaanse troepen zich zouden terugtrekken uit Vietnam. 47.244 Amerikaanse soldaten waren gesneuveld en 153.329 voor het leven gewond.

Als we niet uitkijken kan VN-resolutie 1973 het begin betekenen van een nieuwe oorlog. De resolutie spreekt uit dat de bescherming van burgers tegen de moordmachine van Khadaffi en een vliegverbod voor zijn jachtvliegtuigen gewenst is. Een goed verdedigbaar besluit van de VN.

Een hoopvol begin is geen garantie voor een goede afloop. We weten niet of in de uitvoering van de resolutie onnodig veel bommen vallen. Daarbij is er geen duidelijk politiek doel. Door sommigen wordt zelfs geopperd om de opstandelingen te gaan voorzien van meer wapentuig. Zo begon ook de Amerikaanse betrokkenheid bij de burgeroorlog in Vietnam.

Laten we lessen leren uit jaar 1973 bij de uitvoering van resolutie 1973. Diplomatieke druk en onderhandelingen om een einde te maken aan het geweld zijn beter dan het laten escaleren van het geweld tot een regelrechte oorlog met internationale consequenties.

Dat kan ook meer vertrouwen geven aan al die mensen in de Arabische landen die in verzet zijn gekomen tegen dictatuur en willekeur. Oorlog kent alleen verliezers.

Remi Poppe

Betrokken SP'ers