Remi Poppe:

Van het kastje en de muur

12 november: Alarm! Berichten in de media dat het door Somalische zeerovers gekaapte schip Iran Beyant in Rotterdam is aangekomen. Kapers zouden zijn doodgegaan na het openen van zakjes uit containers. Gif of chemische wapens uit Iran voor een aanval op Israël, als je de wilde verhalen op internet moet geloven. Lijkt me stug dat die via het Suezkanaal en de Rotterdamse haven worden vervoerd.

Ik ga snel op onderzoek uit naar wat er werkelijk loos kan zijn. Bellen dus met het Rotterdamse Havenbedrijf: “Goedemorgen, wat kan ik voor u doen?”, zegt een vriendelijke stem. “Ik zal u doorverbinden.” Daarna: “Ja, het schip ligt aan boei 29 in de Waalhaven, geladen met maïsmeel en mineralen in zakken en in bulk. Er zijn geen containers. Er is gecontroleerd door de Zeehavenpolitie en die heeft het vrijgegeven voor lossen. Ik weet verder geen details.”

Ik bel de Zeehavenpolitie, want ik wil altijd alles uit de eerste hand weten. Direct valt er een stilte aan de andere kant van de lijn, ik word doorverbonden met de meldkamer en vervolgens met de afdeling voorlichting. Zou er dan toch iets heel ernstigs aan de hand zijn? Het hoofd van afdeling Beleid en Bestuurszaken zal me terugbellen. “Kukeleku”, klinkt mijn ringtone na een half uur. Of ik mijn vragen kan mailen? Nou nee, ik wil gewoon even iemand spreken die meer weet. Tijdje later klinkt het “kukeleku” weer. Ze overleggen wie mij gaat antwoorden. Een uur gaat voorbij en nog heb ik geen telefoontje met de broodnodige informatie. Dan maar de Havenwethouder van Rotterdam zelf bellen. Hij is er niet, ik word nog teruggebeld.

Inmiddels is het 2,5 uur geleden dat ik het Havenbedrijf belde. “Kukeleku”, het is de afdeling Public Affairs van het havenbedrijf. Ze hadden via de wethouder van mijn vragen gehoord. Waarom ik niet direct het Havenbedrijf heb gebeld? Nou meneer, daar ben ik ruim 2,5 uur geleden mee begonnen. “Excuus, dat is dan niet goed gegaan. Er is onderzoek gedaan en er is niets aan de hand. Douane, Zeehavenpolitie en de divisie Havenmeester van het Havenbedrijf hebben eerst rondjes rond het schip gevaren en op eventuele straling gemeten. Er was geen sprake van straling. Aan boord is alles onderzocht en op gassen gemeten, er is in geen enkel ruim iets verdachts gevonden.” Staatssecretaris Huizinga bevestigt dit verhaal de volgende dag in een brief.

Maar stel, je woont aan de Waalhaven, leest enge dingen over een schip en gaat bellen. Je komt er nooit doorheen. Dus vind je de overheid onbetrouwbaar, want ze willen wat verzwijgen, toch? Beste bestuurders, leer nu eens snel en helder op vragen uit de bevolking te antwoorden. Want op deze manier zaait u onnodig onrust en verwarring.

Betrokken SP'ers