column
Lilian Marijnissen:

Praatjes vullen geen gaatjes: Jeugd Tandzorg West doet het anders!

De meeste mensen komen er liever niet, maar hier is het allesbehalve eng: Stichting Jeugd Tandzorg West in Den Haag waar ik op bezoek was. Met zoveel mogelijk liefde en aandacht ontvangen ze hier kinderen om het bezoek aan de tandarts zo leuk mogelijk te maken. Door in te zetten op preventie en door samenwerking met consultatiebureaus proberen ze méér kinderen naar de tandarts te krijgen. En dat werkt super goed!

Als je binnenkomt dan zie je meteen dat deze praktijk anders is dan anderen. Vrolijke vogeltjes op de muur, felle kleuren en alle tandartsen zijn ontzettend lief! Deze praktijk in Den Haag is speciaal bedoeld én ingericht voor kinderen waardoor je meteen een fijn gevoel krijgt als je er bent. En wat extra bijzonder is aan deze tandartspraktijken – er zitten er 6 in Den Haag - is dat ze helemaal inzetten op preventie. Daarmee voorkomen ze gaatjes in de toekomst en hebben kinderen minder pijn. Goed nieuws zou je zeggen, maar wat vooral heel triest is dat het door zorgverzekeraars juist lastiger wordt gemaakt om in te zetten op deze manier van werken.

Tandartsen krijgen nu betaald per verrichting. Dus hoe meer behandelingen, hoe meer ze verdienen. Een systeem met volledig verkeerde prikkels natuurlijk. Voor preventie, zoals de tijd nemen voor kinderen om uit te leggen hoe je voor je gebit kan zorgen en wat gezond eten is, krijgen tandartsen veel minder geld. En daar kun je juist schade (en kosten!) aan je gebit mee voorkomen. Nu levert het dus meer geld op om gaatjes te behandelen, dan om gaatjes te voorkomen.

Als de politici in Den Haag het weer eens over de hoge zorgkosten hebben, zouden ze eens deze jeugdtandarts moeten bezoeken. Dan zien ze met eigen ogen dat er nog zoveel te besparen valt in de zorg, bijvoorbeeld door in te zetten op preventie en dat wél goed te betalen. Vanaf volgend jaar start in deze praktijk een proef waarin ze worden betaald per patiënt per jaar in plaats van per verrichting. De marktwerking (hoe meer behandelingen, hoe meer verdienen!) wordt hiermee uit het systeem gehaald.

Veel ouders van kinderen uit deze buurt hebben een laag inkomen en kunnen de tandarts voor zichzelf niet betalen. Kinderen gaan daarom ook niet naar de tandarts, in Den Haag is dit ongeveer een kwart van de kinderen. Terwijl de tandarts voor kinderen in het basispakket zit. Dit heeft grote gevolgen voor hun toekomst. Hun schoolprestaties zijn minder, hun inkomen wordt later lager en misschien wel het allerergste: ze lachen veel minder. Om dit te voorkomen werkt de tandartspraktijk samen met consultatiebureaus zodat ze er meteen vanaf jonge leeftijd bij zijn.

En dit werkt! Sinds vorig jaar zomer zijn er 6 keer meer afspraken van kinderen bij deze tandarts. Ook zit hun praktijk hier middenin de wijk waardoor het extra gemakkelijk is voor gezinnen om langs te komen. Met Nicolette, Jessica, Katinka en Inge sprak ik over waarom ze hier willen werken. Hun gezamenlijke missie is om zoveel mogelijk kinderen naar de tandarts te laten gaan in hun bijzondere praktijk.

Tandartsen zouden juist moeten inzetten op preventie, dat scheelt veel mensen pijn en de samenleving veel geld! Maar tandartsen moeten hier wel voldoende geld voor krijgen. Ook zou de tandarts gewoon weer in het basispakket moeten zitten. Wij zetten daarom in op een Nationaal ZorgFonds zonder eigen risico, waarin ook de tandzorg wordt vergoed.

Betrokken SP'ers