column
Lilian Marijnissen:

De strijd gaat door

Onze overgrootmoeders mochten nog niet stemmen. Onze oma’s moesten voor de wet nog toestemming vragen aan hun man om spullen te kopen. Onze moeders herinneren zich nog dat in de cao stond dat man en vrouw een verschillend loon kregen voor hetzelfde werk.

De positie van de vrouw is de afgelopen eeuw bevochten. Daar moeten we trots op zijn. Maar zijn we er? Natuurlijk niet. Vrouwen werken vaker met een onzeker contract dan mannen. Zij weten aan het begin van de maand niet of ze aan het eind van de maand hun huis en energierekening kunnen betalen. Voor hetzelfde werk krijgen vrouwen nog steeds minder betaald.

Vanochtend was ik daarover te gast bij Buitenhof. Mijn pleidooi: laten we vooral niet alleen praten over gelijke kansen, rechten en beloning van vrouwen maar er samen werk van maken.

We kunnen bij wet regelen dat bedrijven aan moeten tonen dat ze mannen en vrouwen gelijk betalen. Een wet die onze zusterpartij in IJsland al heeft ingevoerd. Als we zien dat vaak vrouwen minder werken omdat de kinderopvang te duur is, dan maken we het mogelijk dat kinderen twee dagen kosteloos naar de kinderopvang kunnen.

Bovenal is het tijd voor een andere koers in ons land. De top 10% maakt zich niet druk over de 90%. Dat zien we ook in de discussie over de gelijke kansen voor vrouwen. Die gaat vaak over het aantal vrouwen aan de top, maar laten we het vooral ook hebben over die 90% werkende vrouwen. Samen zorgen we dan voor gelijke kansen, rechten en beloning voor iedereen. Net zoals onze overgrootmoeders, onze oma’s en onze moeders deden. Doet u ook mee?

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van Lilian Marijnissen en de SP? Meld u snel aan voor onze nieuwsbrief! 

Betrokken SP'ers