column
Jasper van Dijk:

Meisjes die een broek dragen

Het Nederlandse onderwijs wordt gekenmerkt door Artikel 23 van de Grondwet. Dat bepaalt dat ouders een school mogen oprichten en kunnen eisen dat elke leerling volledig achter de religieuze grondslag van de school staat. Gevolg is dat een leerling die de grondslag wel respecteert maar niet naleeft, geweigerd mag worden. Dat gebeurt niet dagelijks, maar het is toch bizar dat dit anno 2009 nog mogelijk is.

Zo was er enige tijd geleden een leerling die op een school werd geweigerd omdat zijn zus een broek droeg en omdat er thuis televisie werd gekeken. Dit paste niet bij de reformatorische grondslag van de school. Op een andere school werd een homoseksuele leraar op non-actief gesteld, om dezelfde reden.

Deze zogenaamde vrijheid van onderwijs staat wat mij betreft voor onvrijheid. En de vrije schoolkeuze is al helemaal een farce.

Invoering van een acceptatieplicht voor scholen zou hier een eind aan maken. Alle scholen worden dan algemeen toegankelijk voor alle leerlingen. In theorie is daar een meerderheid voor van SP, GroenLinks, PvdA, D66 en VVD, ware het niet dat de PvdA dit standpunt onder druk van CDA en ChristenUnie tijdelijk heeft verlaten. Het staat zelfs in het regeerakkoord van 2007. Inmiddels is dat regeerakkoord opengebroken als gevolg van de crisis, dus misschien heeft de PvdA de moed om de acceptatieplicht alsnog te steunen.

Maar algemene toegankelijkheid maakt nog geen eind aan de segregatie op scholen. Daarom zou er naast een acceptatieplicht ook een integratieplicht moeten zijn. Als alle scholen qua leerlingen een afspiegeling van hun omgeving zijn, komt er een eind aan zwarte en witte scholen. En als scholen verplicht worden om mee te werken aan integratie, heeft dat ook tot gevolg dat orthodoxe scholen (zoals streng-christelijke, joodse of islamitische scholen) geen bestaansrecht meer hebben. Dat zijn immers per definitie eenzijdig samengestelde scholen, met leerlingen van één soort religie.

Wie wil dat scholen meewerken aan de integratie, ziet in dat er voor orthodoxe scholen geen plaats meer is. Zij isoleren zich immers doelbewust van de samenleving en kunnen meisjes weigeren omdat ze een broek dragen. Hoog tijd om daar een eind aan te maken.

Betrokken SP'ers