Jan Marijnissen:

Helen laat de bus rijden

Maandag jongstleden, 18.00 uur: de grote, nieuwe touringcar van de SP draait het marktplein van Leende op. Samen met de bussen en de SoepExpress vormt 'ie het decor voor een manifestatie in het kleine Brabantse dorp. De manifestatie is georganiseerd door Helen Vereijken. Het doel is behoud van buslijn 173, de levensader van het dorp.

Honderden mensen hadden zich verzameld aan de voet van de kerk. Ze maken zich grote zorgen: niet alleen over de bus die mogelijk verdwijnt, maar vooral om de gevolgen die dat zal hebben voor het dorp. Immers, als de bus verdwijnt, verdwijnt ook Leende ’n beetje. De leefbaarheid van Leende – een dorp met ruim 4.000 inwoners – gaat dan achteruit. Velen zijn immers aangewezen op de bus: jongeren die naar school willen, huisvrouwen die boodschappen willen doen in Eindhoven, en zieken die naar het ziekenhuis moeten.

Helen voelde zich vaak eenzaam wanneer ze ’s avonds weer eens achter haar computer zat te werken voor het behoud van de bus. ‘Waarom doet niemand wat?’ Die vraag liet haar maar niet los. Tot ze ‘m uiteindelijk zelf beantwoordde door gewoon aan de slag te gaan. Met een paar andere mensen verzamelde ze duizenden handtekeningen. Heel het dorp deed mee, net als trouwens de inwoners van andere kernen die aangewezen zijn op lijn 173.

Helen wachtte even, maar toen ze door had dat één mens de eerste moet zijn, ging de knop om en ging ze aan de slag. Om niet meer op te houden, totdat vast staat dat Leende Leende kan blijven. Kom op, Helen, hou vol!

Betrokken SP'ers