column
Emile Roemer:

Zet de zaag in het eigen risico

Zet de zaag in het eigen risico

Het zal je niet ontgaan zijn. Al tijden is de SP samen met mensen uit de zorg – of ze nu patiĆ«nt of zorgverlener zijn – bezig met het vormen van een Nationaal ZorgFonds. Steun kregen we al van ondermeer de FNV Zorg & Welzijn en het PvdA Ouderennetwerk. Als je nog niet ondertekend hebt, doe dat dan snel, we kunnen je steun goed gebruiken en al meer dan 140.000 mensen gingen je voor. We willen de marktwerking uit de zorg slopen, we willen dat zorg weer draait om mensen beter maken in plaats van geld verdienen… En we willen de zaag zetten in het eigen risico. Die boete op ziek zijn moet van tafel.

Al jaren pleiten we hiervoor, maar krijgen we geen steun in het parlement. Maar de laatste tijd gebeurt er iets moois. GroenLinks, PVV en de Partij voor de Dieren willen ook van het eigen risico af. CDA, 50Plus en ook de PvdA spreken over een forse verlaging. Dus wat gaan we doen? Het ijzer smeden wanneer het heet is. Deze week zijn de Algemene Beschouwingen. Het grote debat over de regeringsplannen van het komende jaar. Daar zal ik voorstellen om het eigen risico fors te verlagen. Laten we met 100 tot 150 euro beginnen; geld dat dan in de portemonnee blijft van mensen die zorg nodig hebben.

Ik hoop van harte dat de partijen die iets aan het eigen risico zeggen te willen doen hun mooie woorden waar maken en samen met mij gaan kijken hoe we die zaag in het eigen risico kunnen zetten. Om ze te motiveren hadden we een grote advertentie in het AD en de regionale dagbladen staan vandaag. Misschien komt de foto je nog wel bekend voor.

Betrokken SP'ers