column
Emile Roemer:

Het allerbeste voor 2015

Het nieuwe jaar is begonnen. Ik hoop dat u een mooie jaarwisseling hebt gehad en ik wens u het allerbeste voor 2015. Hopelijk in goede gezondheid én met een politieke omwenteling die Nederland heel hard nodig heeft.

Premier Rutte heeft besloten zich flink te gaan bemoeien met de verkiezingen van 18 maart. Hij ziet de bui al hangen natuurlijk. Een fors verlies voor VVD en PvdA brengt het kabinet in grote moeilijkheden. ‘Dit zijn landelijke verkiezingen, die raken direct ook het kabinet,’ zei Rutte daarom in NRC.

Emile Roemer

Nu ben ik het niet vaak met Rutte eens, maar nu wel. De verkiezingen gaan het kabinet zeker raken, én kraken, tenminste als het aan mij ligt!

Voor de kerst hebben we gezien wat er gebeurt als het kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer verliest. Slechte voorstellen - zoals het beperken van de vrije artsenkeuze - gaan dan niet door. En andersom. Goede voorstellen - zoals het verlagen van topinkomens in de publieke sector - worden ondanks een tegenstem van de VVD tóch aangenomen.

Met een grote SP in de Eerste Kamer gaan we dit soort goed nieuws straks steeds vaker horen. Dat biedt perspectief én de sociale vernieuwing die ik graag zie. Met een publieke zorgverzekering voor iedereen, met goede thuiszorg én voldoende plekken in verzorgingshuizen. Met lagere belastingen op arbeid en hogere belastingen op de vermogens van miljonairs.

Laten we van 2015 het jaar maken waarin we een einde maken aan de extreme huurverhogingen en laten we voor eens en voor altijd afrekenen met de armoede die steeds meer kinderen treft. Er is namelijk genoeg voor iedereen!

2015 kan uw en ons jaar worden. Helpt u mij mee om zoveel mogelijk mensen te vertellen dat er op 18 maart écht afgerekend kan worden?

Betrokken SP'ers