Emile Roemer:

Bezopen

“Automobiliste aangehouden wegens het rijden onder invloed. De vrouw wordt er ook van verdacht een aanrijding te hebben veroorzaakt en te zijn doorgereden.”

Helaas zie je dit soort berichten nog steeds veel te vaak in de krant staan. Dronken achter het stuur is gewoon een misdrijf. Maar wat gebeurt er vervolgens verder met zo’n persoon? Twee dingen: de politie maakt een proces verbaal op en deze persoon moet zich vervolgens verantwoorden bij de rechter. Afhankelijk van de ernst legt die een straf op, bijvoorbeeld een geldboete en/of een taakstraf. Daarnaast stuurt de politie deze aanhouding naar het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, het CBR. Deze instantie bepaalt namelijk of iemand een ontzegging van de rijbevoegdheid krijgt, oftewel, of iemand voor langere tijd zijn rijbewijs kwijt is.

Hoe gaat dat in zijn werk? Het CBR roept de persoon in kwestie op om mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek. Uit dit onderzoek moet blijken of het verantwoord is dat hij of zij weer deel gaat nemen aan het verkeer. Hier wordt uiteraard gekeken of iemand bijvoorbeeld een alcoholist is, of het al vaker is gebeurd, etc. Afhankelijk van dit onderzoek kan het CBR bepalen dat iemand eerst een 'alcoholtraining' of een 'huftercursus' moet volgen. In het uiterste geval kan het CBR zelfs bepalen dat iemand voorgoed een gevaar op de weg is en het rijbewijs voorgoed kwijt is.

Prima, zou je zeggen. Van de weg af met die mensen. Er zijn al veel te veel mensen het slachtoffer geworden door een ongeluk met iemand die dronken achter het stuur zat.

Maar nu gaat het al een tijdje niet zo goed bij het CBR. Lange wachttijden bij examens of bij verlenging van het rijbewijs waar een medische verklaring bij nodig is. Het kan blijkbaar nog erger: de Ondernemingsraad van het CBR onthulde dat het zo’n puinhoop is, dat méér dan 1000 meldingen van de politie door tijdgebrek gewoon zijn blijven liggen en nu inmiddels verlopen zijn.

Dat betekent dat er heel wat mensen nu gewoon achter het stuur zitten, die van de weg zijn gehaald omdat ze met meer dan 20 glazen alcohol achter het stuur zaten. En mensen die al voor de vijfde keer voor dit vergrijp zijn opgepakt. Al deze mensen zijn dus niet opgeroepen door het CBR en hebben dus géén ontzegging van de rijbevoegdheid gekregen, en rijden dus nu gewoon rond. Je zult zo’n persoon maar net op de weg tegenkomen…

De Raad van Toezicht van het CBR heeft nu besloten dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen om na te gaan wat hier van waar is. Onafhankelijk? Ze hebben de eigen huisaccountant gevraagd dit onderzoek te doen! Volgens mij moet degene die dit bedacht heeft, even blazen. Want is dit niet gewoon bezopen?

Betrokken SP'ers