Emile Roemer:

...voor een nieuw kabinet, toets 1...

De ambtelijke molen in ons land lijkt een nationale ergernis geworden. Om iets te doen aan de ergerlijke bureaucratie is er de afgelopen jaren nogal bezuinigd op ambtenaren. Helaas heeft dat weinig opgelost: zoals we deze week hebben kunnen horen heeft het kabinet meer dan een miljard (dat is dus negen nullen!) aan externe adviseurs ingehuurd, blijkbaar omdat de eigen ambtenaren het niet aankonden.

Iedereen heeft zo zijn eigen ergernis en zijn eigen voorbeelden. Zo maak ik mij bijvoorbeeld al heel lang druk over de misstanden bij het CBR, het centraal bureau rijvaardigheidsbewijzen. Iedereen met een rijbewijs krijgt vroeg of laat met het CBR te maken. Je rijdt er af, wanneer je boven een bepaalde leeftijd komt moet je er herkeurd worden en ze gaan ook over je rijbevoegdheid wanneer je bijvoorbeeld een beroerte hebt gehad. En over al die punten krijg ik regelmatig mails. Het lijkt wel of alles daar fout gaat en dat is niet van vandaag of gisteren. Wachttijden voor examens die kunnen oplopen tot twee, drie maanden. Een gebrek aan keuringsartsen waardoor 70-jarige mensen met een verlopen rijbewijs doorrijden, omdat ze niet herkeurd kunnen worden. Mensen die volstrekt gezond zijn, maar hun rijbevoegdheid niet terugkrijgen.

Zo kreeg ik deze week een brief van Kristie. Kristie heeft een auto-ongeluk gehad en kwam in het ziekenhuis terecht. Uiteindelijk is ze er gelukkig goed vanaf gekomen, maar toen ze nog enigszins afwezig van de schrik in het ziekenhuis lag kwam de politie langs om te vragen wat er gebeurd was. Ze was hier duidelijk niet op voorbereid en kon het op dat moment niet precies terughalen. Een kleine black-out, niks bijzonders na zo'n harde knal. Na een paar dagen mocht ze naar huis, kocht ze een nieuwe auto en ging ze weer aan het werk. Na een half jaar kreeg ze een brief van het CBR dat haar rijbewijs met onmiddellijke ingang was ingetrokken, omdat ze geestelijk niet in staat zou zijn een auto te besturen. Pas twee maanden later kon ze naar de neuroloog, die haar uiteraard kerngezond vond maar tot op de dag van vandaag heeft ze haar rijbewijs niet terug. Dit is toch niet te geloven.

En het ergste is dat ik al bijna een jaar lang deze wantoestanden aankaart. Veel te lange wachttijden en mensen die verstrikt raken in een bureaucratische mallemolen en er niet meer uitkomen. Ik heb de afgelopen week bij een debat over het CBR daarom bijvoorbeeld voorgesteld dat wanneer je langer dan zes weken moet wachten om je examen te kunnen doen het CBR iedere week dat het te laat is een rijles vergoedt. Maar volgens de minister moeten we geduld hebben. Dat begint bij mij echter helemaal op te raken. Mocht u weer eens willen bellen met het ministerie of het CBR en u krijgt een keuzemenu : “voor een nieuw kabinet, toets één!”

Betrokken SP'ers