Emile Roemer:

ROVER, steun het personeel!

U zult het deze week misschien wel gemerkt hebben: de buschauffeurs staken. En niet langer op die prettige manier dat je je strippenkaart niet hoeft af te stempelen en gewoon door kan lopen, maar op die hele vervelende manier dat je je pas bij de bushalte realiseert dat je achteraf inderdaad wel iets gelezen had over stakende chauffeurs.

Ontzettend vervelend natuurlijk, maar geloof mij, o zo terecht! Deze mensen hebben recht op een beter salaris. Sinds de invoering van de marktwerking is het er voor hen niet beter op geworden: hogere werkdruk, minder scholingsmogelijkheden, onzekerheden bij concessiewisselingen enzovoorts. Er zijn zelfs busbedrijven die met een stopwatch de afstand tussen standplaats en toilet meten, zodat ze de plaspauze van de chauffeur kunnen inroosteren. Volstrekt belachelijk natuurlijk! Daar komt nog eens bovenop dat de chauffeurs de afgelopen jaren 10 procent minder loon erbij hebben gekregen dan vergelijkbare andere beroepen. Dat gaat om heel veel geld. Deze mensen hebben alle gelijk van de wereld dus dat ze het niet meer pikken. Ik hoop dat de bonden en de vervoerders er snel uit komen, en ik wens de chauffeurs alle sterkte in deze strijd.

Maar er speelt veel meer. Uit het recente onderzoeksrapport “Komt de bus wel zo” van het Wetenschappelijk bureau van de SP blijkt dat de betrouwbaarheid van het busvervoer er door de marktwerking op achteruit is gegaan. De reiziger wordt hier de dupe van doordat veel buslijnen verlegd worden, veel busdiensten uitvallen en lijnen minder goed op elkaar aansluiten. Ook het personeel is gedupeerd doordat nu hun arbeidsvoorwaarden uitgekleed worden. Het buspersoneel verzet zich tegen beide zaken, dat wil naast waardering ook strijden voor een betrouwbaar busvervoer. Opvallend genoeg krijgt het hierbij geen steun van reizigersorganisatie ROVER. Na regelmatige oproepen van ROVER zijn de buschauffeurs juist begonnen met publieksvriendelijke acties, maar helaas zonder resultaat. Omdat de buschauffeurs ook in actie zijn voor beter openbaar vervoer, zou steun van ROVER logisch en gewenst zijn. ROVER, kom eindelijk eens op voor het personeel dat het openbaar vervoer draaiende houdt!

Betrokken SP'ers