column
Dennis de Jong:

Weeklog: Mensenrechten zijn meer dan ikke, ikke, ikke

Foto: Europees Parlement (VN-Speciaal Rapporteur Shaheed tijdens een van de bijeenkomsten in het EP)

Komende dinsdag presenteer ik samen met CU-EuroparlementariĆ«r Peter van Dalen het jaarlijkse rapport dat we met ons parlementaire netwerk maken over vrijheid van godsdienst en levensovertuiging. Ik zal daarbij de nadruk leggen op de collectieve kant van deze vrijheid. Te vaak worden mensenrechten gezien als individuele rechten in de trant van ‘ik moet dit mogen’. Maar het geheel van de mensenrechten beschermt zowel je privacy als de gemeenschap. Denk maar aan het recht op vakbondsvrijheid of de vele sociale rechten die een goed werkend sociaal vangnet vereisen. Daar hoor je rechtse politici niet vaak over, maar die politici breken het gemeenschappelijke dan ook in rap tempo af. Juist het met elkaar werken aan een betere wereld is voor mij de kern van de mensenrechten.

Wie vrijheid van godsdienst en levensovertuiging zegt, denkt tegenwoordig al snel aan spanning en geweld. Als SP’ers trappen we daar natuurlijk niet in. Te vaak worden godsdienstige tegenstellingen aangezet om de 90% intern te verdelen. Laat ze elkaar maar in de haren zitten, dan blijft de 10% superrijken buiten schot. Vandaar dat we als SP juist de sociaaleconomische tegenstellingen in onze samenleving centraal zetten. We laten ons niet afleiden.

Toch kan ook de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging daarbij helpen. Niet alleen omdat ook het socialisme gezien kan worden als te beschermen levensovertuiging. Maar juist ook omdat het recht om je met elkaar te verbinden op basis van een levensovertuiging helpt om de strijd van de 90% te winnen. Alle wereldgodsdiensten, het humanisme en het socialisme hebben gemeen dat je via organisatie kan zorgen voor rechtvaardigheid. Dat je daarbij de 90% centraal zet, dat je met elkaar bouwt. En laat nu net de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging dit recht om je te organiseren op basis van je levensovertuiging beschermen. Voor elkaar en met elkaar. Daarom moeten we mensenrechten niet laten kapen door rechtse individualisten.

Betrokken SP'ers