column
Dennis de Jong:

Weeklog: De Wapenindustrie heeft Brussel in haar greep

Geen bommen maar brood

We hoorden het de afgelopen weken zowel de Europese Commissie als de regeringsleiders zeggen: de internationale dreigingen zijn zo groot dat we snel een Europees defensiebeleid nodig hebben. De Commissie wil voor de komende 10 jaar via een Europees Defensie Fonds 40 miljard euro uittrekken voor onderzoek naar wapens. Maar is de zogenaamde dreiging wel de echte reden voor deze plotselinge draagkracht? Een Belgische vredesorganisatie zocht het uit en wat blijkt? De wapenindustrie heeft alle plannen bedacht en doorgedrukt. Het zoveelste voorbeeld van ‘Brussel’ dat aan de leiband loopt van lobbyisten van grote bedrijven.

Traditiegetrouw financierde de EU geen militair onderzoek. De EU was namelijk een vreedzame organisatie gericht op economie en welzijn, niet op defensie. Vorig jaar kwam daar al verandering in doordat er 90 mln. Euro werd uitgetrokken voor een inleidend project. Een ‘Group of Personalities’ had dit voorgesteld als eerste stap op weg naar een echt Europees onderzoeksprogramma voor defensie. Nu heeft u misschien nooit gehoord van die groep persoonlijkheden? Klopt. Die was namelijk geheim: geen gewone expertgroep waar transparantieregels voor gelden, maar een speciale. Evenwichtig was ze ook niet: alle grote wapenbedrijven waren erin vertegenwoordigd, alsmede onderzoeksinstellingen die mede afhankelijk zijn van geld uit de wapenindustrie. Geen maatschappelijke organisatie te bekennen: die hebben kennelijk geen ‘persoonlijkheden’.

Klein detail: de persoonlijkheden vinden dat we vooral veel geld moeten investeren in oorlogen zonder soldaten. Dus zetten ze in op drones die zonder al teveel menselijke tussenkomst oorlogje kunnen spelen. Drones zijn overigens niet minder dodelijk dan traditionele oorlogsvoering. Het blijven moordwapens. Waarom hiervoor wordt gekozen? Simpel: de Europese wapenindustrie loopt op dit gebied achter bij de Amerikaanse en kan wel wat steun gebruiken. Met democratie heeft dit allemaal niets te maken: in het openbaar wordt geen eerlijke discussie gevoerd. Dat gebeurt in achterkamertjes en op grote wapenbeurzen en bij conferenties. Daar spreken de vertegenwoordigers van de EU met alle lobbyisten van de wapenindustrie. Ik raad iedereen aan het rapport van de Belgische vredesorganisatie te lezen. Er gaat een wereld voor je open, alleen geen fijne.

Betrokken SP'ers