column
Dennis de Jong:

Weeklog: Boeven op internet – ‘Misdaad zonder Bloed’

Foto: Michael Molenda (https://www.flickr.com/photos/72388119@N00/) (CC BY-NC-ND 2.0)

We staan er te weinig bij stil, maar als we met onze pc of mobiele telefoon online zijn, kunnen we allemaal de dupe worden van boeven op het internet, de cybercriminaliteit. Dat geldt voor particulieren, de overheid en bedrijven. Morgen neem ik deel aan een conferentie van de Stichting Aanpak Financieel-Economische Criminaliteit in Nederland (Safecin) onder de naam ‘Misdaad zonder Bloed’. Daar bespreken we de nationale en Europese maatregelen die nodig zijn om met name het MKB te beschermen. Terwijl Nederland wakker begint te worden, is het Europees Parlement helaas nog half in slaap. Tijd om dat te veranderen.

Ik heb het met eigen ogen gezien: ondernemers van kleinere bedrijven die totaal overstuur raakten doordat ze een nepfactuur betaald hadden die ze per mail hadden ontvangen. Of die gehackt werden nadat ze een onveilige site hadden bezocht. Oplichters op internet worden steeds gevaarlijker. Kreeg je vroeger alleen nog mails die zo slecht geschreven waren dat je gewoon wist dat het foute boel was, tegenwoordig zien de mails er net echt uit. En als je eenmaal gehackt bent, je identiteit is gestolen of je de ‘rekening’ betaald hebt, dan kost het ongelofelijk veel moeite om daar weer vanaf te komen.

In Nederland komt er een Digital Trust Center waar bedrijven actuele informatie kunnen krijgen over cyberdreigingen. Iets soortgelijks stelde ik eerder dit jaar voor om ook op Europees niveau in te stellen. Cybercriminaliteit kent immers geen grenzen. Maar dat vonden mijn collega’s in het EP nog niet echt nodig. Jammer, maar ik geef natuurlijk niet op. De Europese Commissie is vooral bezig met beveiliging van overheidsdiensten, maar ook het MKB heeft recht op bescherming. Daarom hoop ik morgen op de conferentie in Utrecht voldoende bondgenoten te vinden om hier samen verandering in te brengen: juist het MKB moet laagdrempelig informatie kunnen krijgen over cyberdreigingen in of vanuit alle lidstaten van de Europese Unie. Daar gaan we hoe dan ook werk van maken.

Betrokken SP'ers