column
Dennis de Jong:

Weeklog: Tijd om Links in Europa te verenigen

foto: GUE/NGL

Afgelopen week werd officieel bekend gemaakt dat ik als vicevoorzitter aan de slag ga voor onze politieke fractie in het Europees Parlement, Verenigd Links. Samen met de voorzitter en drie andere vicevoorzitters gaan we werken aan meer zichtbaarheid voor onze sociale alternatieven voor Europa. We gaan uit van een collectief leiderschap, waarbij ik in het bijzonder de directe zusterpartijen van de SP zal vertegenwoordigen. Dat zijn vooral Scandinavische partijen. Het wordt veel werk, maar als we extreemrechts in Europa willen verslaan, moeten we onze krachten bundelen en ik lever daar graag een bijdrage aan.

Als SP zijn we er blij mee dat Verenigd Links een confederaal karakter heeft. Dat betekent dat we niet te maken krijgen met allerlei dictaten vanuit de fractie. Dat moet ook zeker zo blijven. Dictaten uit Brussel zijn er al genoeg. Maar het linkse geluid binnen en buiten het EP mag best wat luider klinken, zelfs als dat een meerstemmige compositie is. Nu overal in de EU verontruste burgers hun heil zoeken bij rechts of zelfs extreemrechts, moeten we nog duidelijker maken dat juist het neoliberale marktdenken de Europese Unie heeft misbruikt en nu kapot maakt. Ons antwoord is dan ook eerst en vooral: meer solidariteit en geen vertrouwen in ongebreidelde marktwerking meer. Geen slechte handelsverdragen, geen verdere privatiseringen en respect voor goede sociale voorzieningen in alle lidstaten.

Juist omdat we de taken onder elkaar verdelen, zal ik kennis kunnen maken met het presidium van het EP waarin de voorzitters van alle politieke fracties zitten. Ik noemde dat in het verleden vaak de ‘black box’, omdat je er als niet-lid nauwelijks toegang toe krijgt. Tijdens de eerste vergadering van de voorzitter en vicevoorzitters spraken we af dat we een einde willen maken aan die geheimzinnigheid. Verder omvat de functie het vervangen van de voorzitter bij belangrijke plenaire debatten, en bij de vergaderingen van onze fractie. Ook verdeeld worden de contacten met zusterpartijen van buiten de EU en de bezoeken aan partijcongressen van de bij Verenigd Links aangesloten partijen. Het is maar goed dat we met z’n vijven zijn…

De voorzitter van Verenigd Links blijft Gabi Zimmer van Die Linke. Ook de collega’s uit Cyprus en Frankrijk blijven aan als vicevoorzitter. Maar het leukste vind ik misschien nog wel dat ook Podemos een vicevoorzitter levert. Die Spaanse beweging bruist en dat merk je zelfs binnen de Brusselse ‘bubble’. Dit soort contacten geven veel energie en ook voor de SP is het goed dat we niet alleen internationaal solidair blijven, maar ook dat we ons blijven voeden met creatieve ideeën van zusterpartijen. Het vicevoorzitterschap maakt het omgekeerd mogelijk om niet alleen in de parlementaire commissies en met de parlementaire netwerken die ik voorzit, maar nu ook in onze politieke fractie het SP-geluid nog sterker te laten klinken. Ik heb er ontzettend veel zin in.

Betrokken SP'ers