column

Pensioenpotplunderpolitiek

1200 miljard euro zit er in de pensioenpotten. Jaarlijks komt er 30 miljard bij door de pensioenpremie die we betalen. Jaarlijks gaat er 25 miljard uit voor pensioen. Zo een grote pot is een aantrekkelijk prooi voor politici. VVD en PvdA, gesteund door de neppositie van D66, CU en SGP hebben een greep in de pot gedaan. Het belastingvrij sparen voor pensioenen  is beperkt. Jongeren zullen 6 jaar langer moeten werken voor het zelfde pensioen of het pensioen wordt aanmerkelijk lager. Deze greep levert de staat 2,8 miljard op. De grootste graai van Rutte en co.

Werknemers betalen geen belasting over het bedrag dat zij voor pensioen opzij leggen. Belasting wordt wel betaald als het pensioen wordt uitgekeerd. Het gespaarde geld kan tientallen jaren groeien. Pensioenfondsen halen jaarlijks rendementen van 5 tot 8%. En dat levert in de toekomst veel meer geld op dan de overheid nu in zijn zak steekt. Met deze ingreep wordt geld op korte termijn verkozen boven veel meer geld in de toekomst.  Er wordt gestolen van de toekomst. 

Staatsecretaris Klijnsma is verantwoordelijk voor de pensioenen. Ze wil dat pensioenfondsen grotere buffers gaan aanhouden. Gevolg is dat pensioenen de komende 10 jaar niet worden gecompenseerd voor prijsstijgingen. Dat treft niet alleen de gepensioneerden. Mensen die pensioenpremie betalen bouwen minder pensioen op. 

Het verhogen van de AOW-leeftijd, het verlagen van de pensioenopbouw, hogere buffers voor pensioenfondsen ondermijnen het vertrouwen in het pensioenstelsel. Politici moeten met hun poten van de pensioenpotten afblijven. Het potverteren van onze pensioenpot door pensioenpotplunderpolitici moeten we stoppen.