Voorspellen

‘Voorspellen is moeilijk, vooral als het de toekomst betreft.’ Gevleugelde woorden van Mark Twain die nog niet aan betekenis hebben ingeboet. Ondanks imponerende rekenmodellen en diepere inzichten in de menselijke geest en statistiek blijft het toch maar koffiedik kijken, dat voorspellen.

Schuimbekkend fulmineerden politici tegen het heenzenden van criminelen omdat er een tekort aan gevangeniscellen was. Gedetineerden moesten tijdelijk maar met 8 in één cel, terwijl de bouwbedrijven garen spinden bij de bouw van nieuwe gevangenissen. De voorspelmodellen faalden echter. Terwijl de bouwtekenigen op tafel liggen, worden de bouwplannen alweer afgeblazen. Er zijn nu weer veel te veel cellen. Het Kabinet gaat er 1350 sluiten, met alle gevolgen van dien voor de 1200 personeelsleden die daardoor overtollig worden. Zouden ze een delfts blauw tegeltje meekrijgen met de gevleugelde woorden van Mark Twain?

Nee, dan de asielzoekerscentra. Die konden het wat rustiger aan doen nadat er eindelijk een Generaal Pardon werd afgekondigd.

Maar ja, de wereld is vol oorlog en geweld. Vluchtelingenstromen komen en gaan. Daar valt weinig aan te voorspellen. De wijze denktanks, onderzoeksraden en wetenschappelijke centra die het ministerie van Justitie ondersteunen, deden toch een poging. Op basis daarvan besloot PvdA-staatssecretaris Albayrak maar vast te waarschuwen: in 2008 zullen er meer asielzoekers naar Nederland komen. Waarschijnlijk zeker 16.000!

Het legertje aan rechtse politici sloeg opnieuw aan het schuimbekken toen dit voorjaar bleek dat het er niet 16.000 waren, maar minder dan 14.000. Nog steeds veel te veel! Gooi de grenzen dicht! Weg met die gelukszoekers!

En Albayrak? Die had de rechtse hobbyisten wel gewaarschuwd voor de dreigende toestroom, maar vergeten dat er voor deze mensen ook een simpel kamertje met een bed klaar moet staan. Waar eind vorige eeuw door Job Cohen beloofd werd dat we nooit meer tentenkampen zouden bouwen voor de asielzoeker, herleven deze vervlogen tijden. En dat terwijl de voorspellers hadden aangegeven dat er ruimte nodig was.

Mijn voorstel: Zet de minster, de staatssecretaris en de ambtenaren van het ministerie van Justitie in een tentenkamp tot ze dit probleem hebben opgelost. In de tussentijd vangen we de asielzoekers op in het ministerie. Een prettig gebouw met centrale verwarming, airco, een kantine en vooral véél kamertjes.

Ik voorspel dat die tentenkampen snel afgebroken kunnen worden..