column

Meer veiligheid of meer vergelding?

Ter beschikking stelling. TBS. Drie letters die garant stonden voor heibel en onheil.

Tot de Kamer zelf onderzoek deed en met voorstellen voor verbetering kwam. Het lijkt te werken. Minder ontvluchtingen, minder incidenten die het land op zijn kop zetten en minder recidive.

Achteruitgang is dat het Kabinet dinsdag heeft besloten de Fokkens-regeling af te schaffen. Fokkens stelde voor om mensen die een gevangenisstraf én een TBS maatregel opgelegd kregen, een deel van hun gevangenisstraf te laten uitzitten in een kliniek en ze daar te behandelen voor hun stoornis. Bij een dergelijk combinatie-vonnis staat de noodzaak tot behandeling immers vast en daarom zou er niet te lang met behandeling gewacht moeten worden. Een goede regeling die met steun van alle partijen werd ingevoerd en ook de toets van de parlementaire onderzoekscommissie doorstond.

Een zwaar gestoorde crimineel die onder invloed van zijn stoornis verschillende mensen doodde, bleek vervroegd in een kliniek behandeld te gaan worden. Met hulp van grote krantenkoppen in de Telegraaf en knetterende citaten van de VVD werd de ondergang van Fokkens voorbereid.

Vergelding is terecht één van de doelen van ons strafrecht. Iemand die een misdaad heeft gepleegd, zal daar voor moeten boeten. Ook als de crimineel in kwestie enorm gestoord is.

Toch is het goed uit te leggen dat in het belang van de veiligheid van de samenleving iemand niet altijd langdurig in een cel belandt, waar hij op zijn best afstompt en minder makkelijk behandelbaar wordt. Een goede therapeutische behandeling betekent minder kans op terugval en dus meer veiligheid voor de samenleving.

De Fokkens-regeling. De crimineel die TBS en een gevangenisstraf opgelegd kreeg, hoeft maar de helft van zijn straf in de gevangenis door te brengen en mag de andere helft onder behandeling in de kliniek doorbrengen, weliswaar zonder mogelijkheden tot verlof. Een goed verhaal als je de tijd neemt uit te leggen waarom minder gevangenisstraf en een vervroegde TBS-behandeling voor een zware crimineel juist de veiligheid van de samenleving dient. Het is jammer dat het Kabinet deze discussie niet is aangegaan, maar het hoofd buigt voor de roep om keiharde vergelding.

Hier wordt het land niet veiliger van.