Paul Ulenbelt:

Duivels

Voor veel mensen is Kerst belangrijker dan Pasen. Voor mij niet. Dat komt door het paasvuur. In het oosten van het land worden op eerste paasdag grote vuren ontstoken. Mijn vader hielp bij het optasten van snoeihout, oude kerstbomen en al het andere hout. Met mijn ouders ging ik er altijd naar toe. Ik voel de verzengende hit nog. Tijdens een paasvuur in Twente hebben mijn vader en moeder elkaar leren kennen. Zonder paasvuur was ik er niet geweest.

Het paasvuur is een Germaanse traditie. Ze staken het aan als symbool voor vruchtbaarheid en begin van het nieuwe leven in de lente. Met het vuur werd al het kwade van het afgelopen jaar verbrand. Later werd het paasvuur belangrijk in de strijd tegen de duivel. Stukken verbrand hout werden mee naar huis genomen. Zo een stuk hout behoedde een pasgeboren kind voor de duivel. En wie het onder zijn bed legde was verzekerd van rijkdom, gezondheid en geluk.

Hans Wijers, baas van AKZO Nobel, zegt in de Volkskrant van zaterdag dat de duivel het kapitalisme heeft gegijzeld. Wijers, D66, was in het eerste paarse kabinet (1994-1998) minister van Economische Zaken. Hij wilde het wettelijk minimumloon afschaffen. Hij was de propagandist van de marktwerking, deregulering en privatisering. Hij wilde vliegtuigbouwer Fokker niet steunen. Hij introduceerde de 24-uurs economie. Meer markt, minder overheid, was zijn motto. Hij was werktuig van de duivel.

Met Philips, Shell en Unilever stuurde Wijers twintig jaar later (9 november 2007) een brandbrief naar Wouter Bos die een klein beetje aan de topinkomens wilde doen. Wijers zei toen: “Daar moeten we voor uitkijken. De discussie over topinkomens wordt overal gevoerd, maar de toon is hier feller. In de politiek gaat het constant over het grote graaien. Heel populistisch.” Hij bleef werktuig van de duivel.

Ik hoop dat Wijers op eerste Paasdag naar het paasvuur is geweest. En een stuk verbrand hout heeft meegenomen. Voor onder zijn bed.

Betrokken SP'ers