column
Harry van Bommel:

Pas op de plaats met NAVO en EU

Afgelopen weekend bezocht ik de parlementaire assemblee van de NAVO in Valencia. Daar werd heftig gediscussieerd over de oorlog tussen Rusland en Georgië die net is afgelopen. Beide landen zijn weliswaar geen lid van de NAVO maar komen wel naar de parlementaire assemblee en hebben er ook spreekrecht. De oorlog werd in Valencia voortgezet, niet met wapens maar met woorden. Het ging er af en toe hard aan toe.

Opvallend is de blinde steun van de Britten en de Amerikanen voor Georgië. Hoewel het zonneklaar is dat Georgië de oorlog begon met een aanval op de hoofdstad van Zuid-Ossetië, krijgt Rusland in de debatten zo'n beetje van alles de schuld. Volgens sommigen moet Georgië voor zijn onverantwoorde gedrag zelfs worden beloond met het kandidaat-lidmaatschap van de NAVO. Dat zou de wereld op zijn kop zijn. President Saakasjvili van Georgië vertoont zich op televisie voortdurend met een EU-vlag op de achtergrond, aangezien hij het liefst ook meteen lid wordt van de Europese Unie. Het moet niet veel gekker worden.

Als het aan mij ligt, kan Georgië voorlopig fluiten naar het kandidaat-lidmaatschap van de NAVO. We gaan toch geen problemen importeren? Laat de NAVO eerst maar eens orde op zaken stellen in eigen huis en duidelijk maken wat haar toekomstplannen zijn. Aan een discussie over lidmaatschap van de EU voor Georgië wil ik niet eens beginnen. Een verdere uitbreiding van de EU in oostelijke richting is niet gewenst. Ook Oekraïne droomt van dat lidmaatschap. Daar moeten we niet aan beginnen. Het is veel verstandiger om eerst maar eens stevig te discussiëren over de grenzen aan de NAVO en de EU. In de tussentijd moeten we gewoon een pas op de plaats maken. Door telkens maar weer verder uit te breiden verliezen deze organisaties alle draagvlak. Daar zit niemand op te wachten.

Betrokken SP'ers