column

Nederland een beschaafd land?

De Nationale Ombudsman schaamt zich voor ons land. Dat komt omdat wij al jaren honderden onschuldige jongeren opsluiten in jeugdgevangenissen. 831 op dit moment om precies te zijn. Deze jongeren zitten soms wel anderhalf jaar achter de tralies te wachten op behandeling. De jongste die onschuldig opgesloten zat was pas 9 jaar. Een kind.

Deze jongeren hebben al het nodige meegemaakt voordat ze in de jeugdgevangenis belanden. Het moet eerst zo uit de hand zijn gelopen dat het niet langer veilig is ze thuis of op straat te laten. Waarom is er niet veel eerder ingegrepen en hulp geboden, vraag je je dan af. Omdat er te weinig behandelplekken zijn voor deze jongeren in de gesloten jeugdzorg, moeten ze naar een jeugdgevangenis.

Vanaf 1 januari wordt in jeugdgevangenissen het gebruik van een zogenaamd ‘veiligheidsbed’ mogelijk gemaakt. Op een veiligheidsbed wordt een jongere aan zijn armen, benen, boven- en onderlijf vastgebonden. Onder de 16 jaar mag je maximaal 12 uur achtereen vastgebonden worden. Ben je ouder dan 16 jaar, dan mag dat maximaal 24 uur. Het veiligheidsbed is met name bedoeld om te gebruiken bij die jongeren die onschuldig zijn en zitten te wachten op hulp.

Toen ik dit hoorde liepen mij de koude rillingen over het lijf. Zie je het voor je hoe een jongere op zo’n veiligheidsbed vastgebonden ligt? Je kunt niet eens aan je neus krabben als je jeuk hebt. Het doet me denken aan een martelwerktuig uit de Middeleeuwen. Of aan de zwakzinnige Jolanda Venema die naakt vastgebonden stond aan de muur van een kale kamer. De foto die haar ouders van haar maakten staat bij u ongetwijfeld in het geheugen gegrift. Een onmenselijke behandeling. Nederland was in chock.

Vastgebonden worden op een veiligheidsbed is de zoveelste traumatische ervaring voor een jongere die vaak al de nodige trauma’s heeft opgelopen en beschadigd is. Ik vind het onbegrijpelijk en onverteerbaar dat we deze kwetsbare jongeren zo onmenselijk behandelen. Deze jongeren moeten behandeld worden in plaats van vastgebonden!