Natuurlijk moet geweld van dierenactivisten aangepakt worden

Jaarlijks worden er in Nederland meer dan 4 miljoen nertsen vergast omdat ze zo’n mooi vachtje hebben. Het zijn prachtige roofdieren die solitair leven en een leefgebied van enkele vierkante kilometers nodig hebben, met zwemwater. Een leven in een kooitje is dus niks voor de nerts. Ook niet als je er een stukje PVC buis in legt of de kooi enkele centimeters vergroot.

Al jaren achter elkaar blijkt uit opiniepeilingen dat de Nederlandse bevolking vindt dat de nertsenhouderij verboden zou moeten worden. Dat vind ik ook. Daarom heb ik een wetsvoorstel geschreven waar de Tweede Kamer in januari verder over debatteert. Verschillende dierenbeschermingsorganisaties zijn hier erg blij mee en proberen door ludieke acties de steun hiervoor nog verder te vergroten..

Niet alleen nertsen, ook andere dieren leven onder bijzonder dieronvriendelijke omstandigheden. Kalfjes worden op een speciaal dieet gezet zodat ze bloedarmoede krijgen. Varkens zijn dagenlang onderweg om aan de andere kant van Europa geslacht te worden. Kuikens worden in zes weken tot soepkip gemest. En zo kan ik nog wel pagina’s doorgaan.

Is dit een rechtvaardiging om mensen te bedreigen? Om brand te stichten? Om lijken op te graven om daarmee mensen die dieren slecht behandelen onder druk te zetten?

Nee! Dergelijke methodes zijn niet goed te praten. Daarnaast ben ik er van overtuigd dat dit soort acties het draagvlak onder de bevolking om dierwelzijn te verbeteren verkleint. En dat is wel het laatste wat deze dieren nodig hebben.

Het voornemen van de minister van Binnenlandse Zaken om gewelddadig dierenactivisme te bestrijden is logisch. Geweld is in een rechtstaat voorbehouden aan de krijgsmacht en de politie en dan nog onder zeer strikte voorwaarden. Wel moet Ter Horst er goed op letten dat de verscherpte aandacht voor enkele gewelddadige dierenactivisten niet ten koste gaat van de vele duizenden ‘normale’ dierenvrienden die zich terecht verzetten tegen de wijze waarop er in Nederland met dieren wordt omgegaan. Als het speurwerk naar gewelddadige dierenactivisten er toe leidt dat elke dierenvriend als potentieel verdachte wordt gezien, heeft ze het verkeerd aangepakt. Tot die tijd steun ik haar van harte.

Deze column verscheen eerder op de webpagina van Trouw