column
Paul Ulenbelt:

Ierland – Denemarken

Tijdens het EK van 1992 juichte ik bij 1-0, als enige. Het was op een vakbondsbijeenkomst in Denemarken. Samen met de Denen keek ik naar Nederland-Denemarken. Het werd uiteindelijk 2-2. Marco van Basten (!) miste daarna de beslissende strafschop. We werden uitgeschakeld.

Dit jaar spelen de Denen niet op het EK. De Ieren ook niet. Beide landen wisten zich niet te kwalificeren. Toch juichten de Denen vorige week voor de Ieren. Ik was er getuige van. De afdeling Silkeborg van de Fagligt Faelles Forbund was bij de SP-fractie op bezoek. Dertig mannen en vrouwen van de lokale afdeling van de Deense vakbond die het best is te vergelijken met FNV Bondgenoten. Jaarlijks gaat de afdeling voor vijf dagen op studiereis in Europa. Dit keer hadden ze Nederland uit gekozen.

Ze wilden het naadje van de kous weten over de successen van de SP, ons Nee tegen de EU-Grondwet en onze verhouding met de vakbeweging. Net als hun Ierse zusterorganisatie zijn ze heel kritisch over het Verdrag van Lissabon. Ze hadden me gevraagd hen zo gauw ik het wist de uitslag van het Ierse referendum te vertellen. Toen ik ze rondleidde door de Tweede Kamer kwam het nieuws: NO! Deze keer juichten we samen.

Betrokken SP'ers