Tribune 5/2008 :: Column Jan Marijnissen - Spreken is goud

Tribune, mei 2008

Jan Marijnissen

Spreken is goud

Verbijsterd keken mijn vrouw en ik naar een uitzending van Zembla over de klokkenluiders Ad Bos en Fred Spijkers. Ik weet dat vooruitgang strijd vraagt, en strijd offers vergt, maar deze mensen hebben de gemeenschap gediend en hebben daarvoor een enorme prijs moeten betalen. Hun jarenlange, eenzame strijd is niet beloond maar afgestraft. Het is een schandvlek op het morele blazoen van ons land en een blamage voor het normen-en-waarden-kabinet van Balkenende en Wouter Bos.

Ad Bos heeft met zijn onthullingen over de dubbele boekhouding in de bouwsector de gemeenschap één miljard opgeleverd. De man woont nu in een camper en de echte schuldigen, de bouwbedrijven, zijn vrijwel allemaal vrijuit gegaan. Ze zijn niet veroordeeld en hoeven ook niets te betalen. Toen Bos een beroep deed op de premier om hem te helpen, was de reactie van Balkenende: “Het is goed dat u uw burgerplicht heeft gedaan.” Ad Bos is radeloos.

Fred Spijkers – een paar jaar geleden won hij de Rooie Reusprijs – wenste niet mee te werken aan een cover-up-actie van het leger. Hij wilde dat de nabestaanden van een vreselijk ongeluk met een granaat wisten dat het materiaal ondeugdelijk was. Het leger wilde dat hij zou vertellen dat het ongeluk de schuld van de man zelf was. Spijkers weigerde en sindsdien is hij op alle mogelijke manieren bestreden door Defensie. Op enig moment wilde men hem voor gek laten verklaren. Iedereen die zich ooit in deze zaak verdiept heeft, is ontzet over de brutaliteit en wreedheid van de overheid jegens deze burger die zijn plicht deed: spreken in plaats van zwijgen, wanneer dat omwille van de waarheid nodig is.

Wij zullen niet rusten voordat er genoegdoening komt voor deze Bos en Spijkers en die tientallen anderen die hun mond open deden waar anderen wegkeken. Wat moet de norm zijn in een beschaafd land? Wat moet aangemoedigd worden, wat afgeremd? Dit kabinet heeft de mond vol van ‘fatsoen moet je doen’ en meer van dat soort slogans. Maar wat voor voorbeeld geven ze zelf? Een onderzoek naar de waarheid rond de oorlog in Irak mag er niet komen. Uit angst voor de mening van de bevolking mag er geen referendum komen over de Europese Grondwet. Klokkenluiders worden bedankt en verder aan hun lot overgelaten wanneer ze geruïneerd worden door diegenen die zelf hun boekje te buiten zijn gegaan. Tijd voor actie!

Jan Marijnissen

Inhoud