opinie
Agnes Kant:

Plan Donner is pensioenroof

Nederland zit in een financiële crisis en is daardoor in een economische recessie beland. De crisis is veroorzaakt door foute politici en graaiers, roekeloos op zoek naar winst, zo snel en zo veel mogelijk. Maar als het gaat om maatregelen om de crisis op te vangen, blijven zij buiten schot.

De rekening wordt door CDA-minister Donner in de maag gesplitst van de generatie die ons onze welvaart heeft gebracht, die ons land na de oorlog heeft opgebouwd. Dat is niet alleen onterecht, het is ook onnodig.

Er is genoeg geld bij de pensioenfondsen om de pensioenen volledig te betalen. Er ligt meer dan 400 miljard euro op de plank en daar komen iedere maand de premie-inkomsten bij. Er is geen gebrek aan geld. Maar door de crisis kunnen de pensioenfondsen op papier niet meer voldoen aan de eisen, zoals deze in de regels zijn vastgelegd.

Minister Donner wil terecht de tijd die pensioenfondsen hebben om weer aan de eisen te voldoen van drie naar vijf jaar verlengen. Maar in zijn voorstel zit een gemene adder onder het gras. De FNV noemt het niet voor niets een gifpil. De pensioenfondsen moeten, als het herstel tegenvalt, volgend jaar al drastische ingrepen doen. Vooraf wordt geëist dat pensioenen worden bevroren of zelfs verlaagd als het economisch herstel tegen zit. Deze rigide opstelling dwingt de fondsen om de pensioenen te verlagen.

Gepensioneerden krijgen hierdoor niet wat hen op basis van hun inleg toekomt. Dit noem ik pensioenroof. Het is onrechtvaardig. Ook omdat een fors deel van de huidige pensioengerechtigden, én die van de nabije toekomst, niet meer zullen profiteren van het economisch herstel. Ze moeten wel een offer brengen, maar zien daar niets voor terug. En dat terwijl ze vaak meer dan veertig jaar premie hebben betaald.

Minister Donner moet met een minder rigide plan komen. Pensioenfondsen moeten de ruimte en tijd krijgen om te herstellen, maar zonder voorwaarden die de pensioengerechtigden onnodig treffen.

Betrokken SP'ers