Lokaal actief Medewerker SP-partijbureau

Marga Berendse

'Ik was bij de grote demonstratie tegen het kabinetsbeleid in oktober 2004 en vond het zeer indrukwekkend.'

Marga Berendse

Meer over Marga

Toen ik in 1983 in verwachting was van mijn eerste kind ben ik patiënt geworden van Ons Medisch Centrum in Zoetermeer. Deze huisartsenpraktijk was opgezet door de SP en had een manier van werken die mij wel aanstond. Meer aandacht voor de patiënt en beter kijken naar de oorzaken van de klachten. En daar vervolgens wat aan doen.

In de wachtkamer van Ons Medisch Centrum lag natuurlijk veel informatie over de SP en acties die gevoerd werden. Dit sprak mij erg aan. Vooral de acties die heel buurtgericht en praktisch waren. Maar natuurlijk ook acties voor bijvoorbeeld het openhouden van het openluchtzwembad. Nadat ik lid geworden ben en zo af en toe wat vrijwilligers werk deed (Tribunes rondbrengen en folderen) ben ik meer betrokken geraakt bij de afdeling en tot het bestuur toegetreden. Uiteindelijk ben ik zes jaar voorzitter van de afdeling Zoetermeer geweest. 

Op een gegeven moment ben ik als vrijwilliger wat administratieve klusjes gaan doen op het partijbureau van de SP. Toen nog in Rotterdam. Later ben ik in vaste dienst gekomen op het partijbureau en ik doe nu de administratieve ondersteuning voor het Studiecentrum. Daarnaast help ik mee met het organiseren van congressen en ledendagen.

Ook al is er in de loop van de jaren best wat veranderd, ook binnen de SP, sta ik nog steeds achter de kernbegrippen: Menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Als ik zie hoe nu in Nederland veel van deze waarden teniet worden gedaan (in de zorg, onderwijs, etc.) verbaast het me dat er geen grote demonstratie wordt georganiseerd tegen dit kabinetsbeleid zoals in oktober 2004. Bij deze demonstratie, die werd georganiseerd door de vakbonden en Keer het Tij (waar de SP ook deel van uitmaakte) waren ruim een kwart miljoen mensen op de been om te demonstreren tegen het beleid van Balkenende 2. Ik was erbij en vond het zeer indrukwekkend.