nieuws

Kamer steunt SP: einde aan private equity in huisartsenzorg

Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op private equitypartijen in de huisartsenzorg. De Tweede Kamer steunde vandaag het voorstel van SP-leider Jimmy Dijk om het kabinet de opdracht te geven om dit nog voor de zomer te regelen. Dijk: ‘Private investeerders horen niet thuis in de zorg. Zorg moet gaan om mensen niet om winst of omzet. Daarom moeten deze graaiers zo snel mogelijk uit de huisartsenzorg geweerd worden.’

Onlangs werd duidelijk dat private equitybedrijf Co-Med in de financiële problemen zit. De keten heeft meerdere huisartsenpraktijken overgenomen. Sindsdien is de zorg flink achteruitgegaan, hebben mensen vaak niet meer een vaste huisarts en is de huisarts onbereikbaar. Zo bleek uit onderzoek van de SP.

De Tweede Kamer steunde ook het voorstel van de SP om in gesprek te gaan met zorgverzekeraars om huisartsenpraktijken van private equitybedrijven tijdelijk onder hun beheer te brengen wanneer deze failliet gaan. Dat de Tweede Kamer wil dat er regels komen om private equity in de zorg te verbieden is niet nieuw. Dit is inmiddels de tweede keer dat de minister Helder de opdracht krijgt om hier gauw wat aan te doen.

 

Betrokken SP'ers