nieuws

Dijk: Maak snel een einde aan private equity in de zorg

Er is wat de SP betreft geen plek voor private investeerders in onze zorg. Daarom wil SP-leider Jimmy Dijk dat er een verbod komt op private equity in de zorg: ‘Deze bedrijven zijn alleen maar met winst bezig, in plaats van het verlenen van goede en liefdevolle zorg. We zien het bij de huisartsen helemaal misgaan, waarbij er nu zelfs een keten om dreigt te vallen. Huisartsenpraktijken worden opgekocht en vervolgens als een bedrijf gerund. De mensen zijn de dupe, hebben geen vaste huisarts meer en krijgen geen contact met de huisarts. Ondertussen vullen de aandeelhouders hun zakken met ons geld voor de zorg. Dat moet heel gauw stoppen, dit soort Amerikaanse praktijken moeten we hier niet willen. We hebben huisartsen nodig die bezig zijn met het verlenen van zorg, die laagdrempelig zijn en onderdeel zijn van de gemeenschap waar hun praktijk staat.’

De SP in onder andere Bergen op Zoom, Breda en Tilburg opende een meldpunt voor mensen die van de een op de andere dag onder een commerciële huisartsenketen vielen. Zij merkten dat de zorg heel hard achteruitging. Van de meldingen is een rapport gemaakt, dat hier te lezen is. Het rapport is donderdag in de Tweede Kamer overhandigd aan minister Conny Helder.

Betrokken SP'ers