nieuws

SP-succes: zeggenschap voor personeel en bewoners bij ziekenhuissluitingen

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag een voorstel van de SP gesteund die moet regelen dat bewoners uit de omgeving en ziekenhuispersoneel instemmingsrecht krijgen bij sluiten of bij fusies van ziekenhuizen. Al eerder kreeg een soortgelijk voorstel een meerderheid. Het ging toen om een voorstel van de SP om het ziekenhuis in Heerlen open te houden. De Tweede Kamer wil nu net als de SP dat dit ook voor alle ziekenhuizen gaat gelden.

SP-leider Jimmy Dijk: ‘De vermarkting van onze zorg, met ziekenhuizen die gerund worden als bedrijven en verzekeraars in plaats van dokters die bepalen waar het geld heen gaat, is een kapitale fout geweest. Met ons aangenomen voorstel maken we het de zorgmanagers die van baantje naar baantje hoppen en nog nooit aan en ziekenhuisbed hebben gestaan een stuk moeilijker om ziekenhuizen met een pennenstreep te sluiten. Zorg moet gaan om goede zorg. Niets anders. Dus het is goed dat de Tweede Kamer het met de SP eens is dat personeel en bewoners, de mensen die afhankelijk zijn van de ziekenhuizen, instemmingsrecht en zeggenschap krijgen.’

Betrokken SP'ers