nieuws

SP-succes: Goedkopere medicatie en medicijnproductie weer in eigen land

Waar eerder nog 80% van de medicijnen voor Nederland in Europa geproduceerd werden en 20% niet, is dat nu precies andersom. Ons land is daarmee erg afhankelijk geworden van het buitenland, met als gevolg: grote medicijntekorten. De Tweede Kamer steunde vandaag de plannen van de SP om daar verandering in te brengen.

SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk: ‘Het slaafs achter de globalisering aan lopen van opeenvolgende regeringen heeft ertoe geleid dat we heel erg afhankelijk zijn van andere landen. De farmaceutische industrie is alleen maar bezig met winstmaximalisatie en de mensen die medicijnen nodig hebben staan op een verre laatste plek. Daarom is het goed dat de Tweede Kamer nu ook zegt dat we de markt en de macht van de farmaceutische industrie in moeten perken en de productie terug moeten brengen naar Nederland en Europa.’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde het voorstel van de SP om de productie terug naar ons land te halen. Daarnaast werd ook een voorstel van de SP samen met GroenLinks-PvdA gesteund om medicijnen die met publiek geld zijn ontwikkeld betaalbaar te houden voor iedereen. De farmaceutische industrie moet bij gaan dragen om de medicijnen goedkoop te houden. ‘De SP pleit al heel lang voor een Nationaal Fonds Betaalbare Geneesmiddelen. Daarmee maken we het de farmaceutische industrie een stuk moeilijker om dikke winsten op te strijken en maken we de medicijnen goedkoper voor de mensen die ze zo hard nodig hebben’, aldus Dijk.

Ook was er steun om leveranciers en groothandelaren een verplichte medicijnvoorraad van 6 maanden aan te laten houden. Zo kan een tekort aan medicijnen opgevangen worden wanneer er tijdelijk wel een tekort is aan medicijnen.

Betrokken SP'ers