nieuws

SP kiest nieuw partijbestuur

Op het 29e landelijk congres hebben de leden van de SP een nieuw partijbestuur gekozen. Lieke van Rossum werd gekozen als partijvoorzitter en Nils Müller is de nieuwe algemeen secretaris van de SP. 

Van Rossum sprak in haar toespraak op het congres uit waarom een grote SP heel hard nodig is: ‘We leven in een land waar honderdduizenden niet genoeg hebben voor de huur, voor boodschappen, voor gezondheidszorg. Maar aan de top gaat het heel goed. Wij, de werkende klasse, iedereen die voor het inkomen afhankelijk is van loon, een uitkering of pensioen, zijn met veel meer dan die top, die bezittende klasse. Wij hoeven die tegenstelling niet te accepteren. Het is dus nu nodig dat wij de strijd aangaan tegen dat onrecht.’

Van Rossum wil veel meer de samenwerking opzoeken met denkers, schrijvers, filosofen, maar ook met maatschappelijke organisaties en protestclubs. De SP moet volgens Van Rossum hoopvolle alternatieven bieden: ‘In deze tijd van oorlogen, klimaatverandering, ongelijkheid is er zo weinig perspectief, zeker voor jonge mensen. Wij moeten de partij worden van de hoopvolle alternatieven. Toegang tot betaalbare zorg voor iedereen met een Nationaal ZorgFonds? Het kan. Gelijke kansen door toegankelijk onderwijs en gratis kinderopvang? Het kan. We moeten dat uitwerken en laten zien hoe het anders kan. Want mensen komen niet in actie omdat ze het slecht hebben, maar omdat er uitzicht is op verbetering.’

 

Het nieuwe SP-partijbestuur bestaat uit:

 • Lieke van Rossum (voorzitter)
 • Nils Müller (algemeen secretaris)
 • Gerrie Elfrink (penningmeester)
 • Renske Leijten
 • Bastiaan Meijer
 • Mathijs ten Broeke
 • Bram Roovers
 • Hans Boerwinkel
 • Heidi Bouhlel-Lascaris
 • Aldo Schelvis
 • Lian Veenstra
 • Jeremie van Zeist

Daarnaast bestaat het grootste deel van het partijbestuur, namelijk 19 leden, uit vertegenwoordigers uit de regio’s in Nederland. Meer over de regiovertegenwoordigers in het partijbestuur kun je hier vinden.

Betrokken SP'ers