nieuws

Verslag partijraad 10 februari

Genomen besluiten tijdens deze Partijraad:

  • Verslag d.d. 25 november 2023 vastgesteld

  • Verslag d.d. 13 januari 2024 vastgesteld

  • Jaarverslag Internationaal Secretariaat SP 2023 vastgesteld

  • De statuten zijn aangenomen

  • Het huishoudelijk reglement is aangenomen

  • Gewijzigde begroting 2024 is aangenomen

 

11.00 uur Voorzitter Jannie Visscher opent de Partijraad 

1. Opening en mededelingen
Partijvoorzitter Jannie Visscher heet de afgevaardigden en gasten welkom op deze extra partijraad. JV vertelt over de agenda en wat er deze PR besproken zal worden.

2. Hamerstukken

  • Verslag d.d. 25 november 2023 vastgesteld

  • Verslag d.d. 13 januari 2024 vastgesteld

  • Jaarverslag Internationaal Secretariaat SP 2023 vastgesteld

3. Resultaten onderzoek uitslag verkiezingen Tweede Kamer 2023
Ruud Kuin en Eduard van Scheltinga geven een presentatie namens het wetenschappelijk bureau. Bij de partijraad van 25 november is besproken dat zij een onderzoek zouden doen n.a.v. de uitslag van de verkiezingen van de Tweede Kamer. In hun presentatie gaan zij in op de ledenenquête, kiezersonderzoek, navraag bij bondgenoten, aanwezigheid in de media, ontwikkeling van de SP over langere tijd en zusterpartijen in het buitenland. Tot slot delen zijn hun aanbevelingen met de partijraad zoals die zijn opgeschreven in het rapport.

De Partijraad reageert op de presentatie
Er wordt gevraagd naar hoe het onderzoek zich verhoudt tot het beginselprogramma en het verkiezingsprogramma, naar een verdere concretisering van enkele punten uit het rapport en mogelijke positionering van de SP t.o.v. andere partijen, de sociale beweging en richting potentiële kiezers.

Reactie vanuit het wetenschappelijk bureau
Het onderzoek probeert te duiden wat de ontwikkeling bij kiezers is geweest en dat moet helpen bij het maken van eigen strategische keuzes. Je kan verschillende kanten op qua positionering maar daar moeten bewuste keuzes in worden gemaakt op basis van analyse.

JV geeft aan dat er bij een volgende partijraad met een nieuw bestuur wordt besproken wat de vervolgstappen zullen zijn.

De PR pauzeert

4. Afscheid voormalig SP-Tweede Kamerleden
Jannie Visscher bedankt Mahir Alkaya en Jasper van Dijk voor hun werk als lid van de Tweede Kamer. Alkaya wordt geprezen om zijn zorgvuldige analyses en zijn inzet voor het democratiseren van de economie. Van Dijk is op veel plekken en in veel functies actief geweest binnen de partij. De diversiteit aan onderwerpen heeft hij vol verve ingevuld en hij werd extra geprezen voor zijn schriftelijke vragen.

Alkaya bedankt JV en de aanwezigen en zegt dat we allemaal op de eerste plaats socialisten zijn en dat de tweede plek is op welke manier je dat vervult. De klus die de SP te klaren heeft is niet makkelijk maar Alkaya geeft aan nooit getwijfeld te hebben aan het vertrouwen vanuit de partij en dankt daarvoor de aanwezigen. Van Dijk wil de aanwezigen op de partijraad oproepen het goede verhaal van de SP volop te blijven uitdragen en niet aan zichzelf te twijfelen. Veel SP-voorstellen kunnen worden geregeld met de nieuwe Tweede Kamer dus volop aan de slag, zegt van Dijk.

De PR krijgt een filmpje te zien met beelden van de vertrekkende Kamerleden.

Vincent Mulder gaat in gesprek met Bob Ruers over asbest en de inzet van de SP op dit onderwerp. Het SP-standpunt was al decennia lang dat asbest verboden moest worden. Ruers kwam beroepsmatig met het onderwerp in aanraking vanuit zijn werk als letselschadeadvocaat. Hij promoveerde er later op. Asbest is nog altijd actueel als probleem. Er zijn tienduizenden mensen gestorven en er zullen nog duizenden sterven aan de gevolgen van asbest.

De wet waardoor de asbestplaten verwijderd zouden moeten worden is in 2019 niet aangenomen. We worden nu allemaal blootgesteld aan de gevolgen daarvan. De strijd tegen asbest is een klassenstrijd tegen het kapitaal. Nu wordt er een juridische strijd gevoerd. De hoop is dat er binnen maanden een strafzaak wordt gestart tegen Eternit. In alle gemeenten zijn daken met asbest. Die moeten worden gesaneerd en daar kunnen de SP-afdelingen een rol in spelen door te inventariseren en te analyseren. Ruers roept op tot het instellen van een asbestfonds. Dat moet de schade betalen aan de slachtoffers en vervolgens verhalen op de veroorzakers.

5. Actualiseren statuten en huishoudelijk reglement
Partijsecretaris Arnout Hoekstra geeft een toelichting op de voorgestelde wijzigingen. De afgelopen jaren is er meermaals geconstateerd dat sommige dingen niet goed waren geregeld en er wordt nu in voorzien om dat aan te passen. Voor het wijzigen van de statuten is er een quorum nodig, namelijk twee derde van de partijraad. Er zijn wijzigingsvoorstellen ingediend die niet 14 dagen voor publicatie beschikbaar waren. Die kunnen worden besproken maar daar kan niet over worden gestemd, dat zal de volgende partijraad alsnog moeten gebeuren om aan de reglementen te voldoen.

De partijraad reageert in eerste op het voorstel
Enkele afdelingen hebben wijzigingsvoorstellen ingediend. Doetinchem wil toelating van nieuwe leden bij de afdelingen laten in plaats van bij het partijbestuur. Hengelo wil een rooster van aftreden voor het partijbestuur en wil dat leden van kandidatencommissies niet uitgesloten zijn om zichzelf te kandideren. Deventer wil dat de exacte uitslagen van stemmingen binnen twee weken beschikbaar worden gesteld aan de leden. Nijmegen stelt voor dat het aantal afgevaardigden voor regioconferenties en congressen naar boven wordt afgerond, een andere definitie op te nemen van wat een partij is, dat de kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma voor het EP door het congres worden vastgesteld en dat er een procedure komt voor het kiezen van de lijsttrekker. Tholen wil dat de zittingsduur van het afdelingsbestuur naar vier jaar gaat.

Het partijbestuur reageert op de voorstellen
AH geeft aan dat iedere afdeling sowieso vertegenwoordigd is en daarmee voldoende de afvaardiging geborgd is bij congressen en regioconferenties, waarmee voorstel SA1 van Nijmegen is ontraden. SA2 over het publiceren van stemmingen kan volgens AH ook nadelig werken maar uiteindelijk is het aan de partijraad hoe daar mee om te gaan. SA3, het rooster van aftreden, is volgens AH niet noodzakelijk omdat er met de verkiezing van regiovertegenwoordigers gedurende de vier jaar al verloop is. HHA1, over het toelaten van nieuwe leden, is niet nodig volgens AH omdat het in de praktijk eigenlijk niet hoeft te veranderen. De betere definitie van wat een partij is, zoals Nijmegen voorstelt met HHA2, is wat AH geen verbetering omdat met het huidige voorstel een betere aansluiting is bij hoe de discussie over dit onderwerp in de partijraad heeft plaatsgevonden. HHA3 over de zittingsduur van het afdelingsbestuur is prima, volgens AH. HHA4 sluit uit dat het programma en de lijst voor het EP wordt gekozen via de partijraad en om die reden vindt het partijbestuur dat geen goed idee. Voor HHA5 over het benoemen van de lijsttrekker geldt ook dat dit kan maar praktisch gezien veel geld en tijd kost en het niet per se een groot voordeel oplevert t.o.v. kiezen op de partijraad. HHA6 wordt ontraden omdat hoe het nu wordt voorgesteld aansluit bij de signalen die veel zijn gehoord in de partij tijdens deze bestuursverkiezing.

De partijraad reageert in tweede termijn
Indieners geven nogmaals een toelichting op hun voorstellen, afgevaardigden geven een toelichting op hoe ze gaan stemmen en stellen verduidelijkende vragen.

Het partijbestuur reageert in tweede termijn
Er is geen verandering t.a.v. de stemadviezen vanuit het partijbestuur.

De statuten worden door de partijraad aangenomen.
Het huishoudelijk reglement wordt door de partijraad aangenomen.

6. Gewijzigde begroting 2024 SP
Penningmeester Gerrie Elfrink geeft antwoorden op wat afdelingen vooraf schriftelijk hebben ingediend. De aanleiding van de herziende begroting is de uitslag van de verkiezingen en de gevolgen daarvan voor de inkomsten. GE geeft aan dat de partij financieel gezond is en blijft met het nemen van de goede maatregelen. Die maatregelen zijn wel echt nodig en doen ook pijn. T.a.v. personeel geeft GE aan dat dit op een goede en sociale manier gebeurt, in overleg met de OR en aan de hand van een sociaal plan. De cijfers over 2023 komen in juni bij de jaarrekening. Voor besparingen is rekening gehouden met hoe de subsidies werken zodat de partij deze niet misloopt. Enkele technische vragen worden ook beantwoord.

De partijraad reageert op de gewijzigde begroting
Er worden verduidelijkende vragen gesteld. Er wordt ook gevraagd naar de personele ontwikkeling.

Reactie van het partijbestuur
Enkele punten uit de inleiding worden herhaald. T.a.v. het personeel is het zo dat er wel keuzes moeten worden gemaakt om structureel te besparen. Extra inkomsten zoals bij de verkoop van panden zijn eenmalig en dekken daarmee niet structurele lasten.

De gewijzigde begroting 2024 wordt door de partijraad vastgesteld

7. Versterken en oprichten afdelingen
Epe, Kampen en Renkum zijn nieuwe afdelingen. Overbetuwe is een nieuwe afdeling in oprichting. Gerrie Elfrink spreekt zijn dank uit aan de vertegenwoordigers uit die gemeenten en feliciteert ze met hun nieuwe status als afdeling en afdeling in oprichting.

De partijraad krijgt een filmpje te zien waarin fractievoorzitter Rik Janssen in de Eerste Kamer een toelichting geeft over het standpunt van de SP t.a.v. de spreidingswet

8. In gesprek over de spreidingswet met Rik Jansen
Rik Jansen geeft aan dat het vooral gaat om de oorzaak van de crisis: vanwege beleidskeuzes door VVD-bewindspersonen in het verleden. RJ geeft aan dat het daarom goed is dat er in deze wet vaste opvangplekken gerealiseerd gaan worden en dat procedures beter in de praktijk kunnen worden gebracht. Het gaat uiteindelijk om menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit en zo is deze wet ook beoordeeld. Het amendement van Jasper van Dijk heeft er in de Tweede Kamer voor gezorgd dat de sterkste gemeenten de zwaarste lasten te dragen krijgen.

9. Toespraak partijleider
Jimmy Dijk bedankt JV en AH voor hoe ze jarenlang de partijraad hebben voorbereid en voorgezeten. JD is trots op hoe de partijraad belangrijke zaken bespreekt, zoals bijvoorbeeld het onderzoek van het wetenschappelijk bureau, omdat de partij daar beter van wordt. JD is trots op hoe het lukt om tegelijkertijd die zaken te bespreken maar ook volop in actie te zijn met de SP Jongeren en afdelingen. Hij vindt het ook een grote eer dat hij nu de fractie mag leiden.

Volgens JD zegt het veel dat hij vanwege het feit dat hij in een fabriek heeft gewerkt een opvallende achtergrond heeft in Den Haag. Het is aan de SP om ervoor te zorgen dat al die 150 zetels gevuld worden met mensen die weten hoe het er aan toe gaat in het echte leven.

Tijdens pizza-avonden ging JD in gesprek met leden. Zij gaven aan dat het verhaal van de SP duidelijker moet worden. De analyse en alternatieven moeten ook scherper. Daarvoor moet de partij ook echt beter in gesprek met mensen aan de deur en op de markt. Wat aansloeg was dat de SP er weer moet zijn voor de werkende klasse. Daarmee zijn groepen met verschillende achtergronden te binden.

Tegelijkertijd is het rond de formatie een zooitje, volgens JD. Dat geeft de SP de kans en tijd om druk op te voeren om ervoor te zorgen dat de lagere inkomens er op vooruit gaan. Het gaat nu alleen maar om bezuinigingen en niet om het belasten van grote vermogens en de enorme winsten.

JD richt zich ook vol op de jongeren. Daarom begint hij een jongerentour langs kroegen. Tijdens die avonden wil hij in gesprek over politiek. Dat gaat over onderwerpen waar zij zich druk over maken. De SP moet samen met de jongeren weer een belangrijk onderdeel uitmaken van de klimaatstrijd en de anti-oorlogsbeweging.

Er komen meer openbare avonden en JD roept de afdelingen op om ervoor te zorgen dat er meer niet-leden en sympathisanten komen. De partij moet leren van hun verhalen.

Vanaf het congres op 2 maart moeten afdelingen organisatorisch op orde zijn voor de campagne. De verkiezingen in juni moeten gewonnen worden dus laten we daar als partij voor zorgen.

De PR wordt gesloten