Verslag partijraad 1 juli 2023
Genomen besluiten tijdens deze Partijraad:
- Verslag partijraad 27 mei 2023 vastgesteld
- Verslag partijraad 25 maart 2023 vastgesteld
- Jaarkalender 2024 vastgesteld
- Financieel jaarverslag 2022 goedgekeurd
De Partijraad start met een videocompilatie van het congres op 2 juni 2023.
11.00 uur Voorzitter Jannie Visscher opent de Partijraad
1. Opening en mededelingen
JV benadrukt bij de opening dat de aanwezigen bij elkaar zijn vanwege drie gedeelde kernwaarden die onlangs in een hernieuwd beginselprogramma zijn vastgelegd. Ze geeft vervolgens een toelichting op de agenda.
2. Hamerstukken
Als hamerstuk worden vastgesteld:
- Verslag partijraad 27 mei 2023
- Verslag partijraad 25 maart 2023
- Jaarkalender 2024
3. Coalitievorming Provinciale Staten: Limburg
Jorge Wolters Gregório, fractievoorzitter voor de SP in Limburg, vertelt hoe daar de verkiezingen en de opvolgende coalitievorming zijn verlopen. De uitslag was niet waar op gehoopt en voor gewerkt was. Het initiatief lag daardoor in eerste instantie niet bij de SP. De verkenner kwam met het onverwachte voorstel om een coalitie te vormen met SP, BBB, VVD, CDA en PvdA. Hierop volgden veel inhoudelijke gesprekken met die partijen om te beoordelen of ze bij elkaar zouden passen. Dit heeft geleid tot een coalitieakkoord.
Gregório geeft aan dat het nationaliseren van energie een belangrijk punt was in de campagne, evenals arbeidsmigratie en leefbare wijken. In het akkoord staat nu dat er een Limburgse energiemaatschappij wordt opgericht. Ook komen voorzieningen in de wijken zoals bushaltes weer terug. Ook is afgesproken dat er geen bedrijvigheid meer naar Limburg wordt gehaald die afhankelijk is van arbeidsmigratie. Voor de arbeidsmigranten die er nu zijn komt fatsoenlijke huisvesting.
4. Partijbrede campagne
Jimmy Dijk geeft een toelichting op de stand van zaken ten aanzien van de partijbrede campagne. Het begint met een video waarin een terugblik wordt gegeven op acties tot nu toe. Jimmy Dijk vertelt hoe de opbouw was richting het Prinsjesdagprotest in 2022. Dijk zegt trots te zijn dat de partij toen heeft laten zien waartoe ze in staat is. Daarna kwam de Kosten Omlaag campagne met een focus op energie. Bij een massale bijeenkomst werden energiebedrijven van de markt getrokken en het is gelukt om dit onderwerp goed op de kaart te zetten, met resultaat zoals in Limburg.
In april hoorde de partij van mensen dat de kosten van boodschappen het zwaarst op de portemonnee drukten. Andere landen doen daar iets aan, Nederland niet. Hiervoor komt nu de campagne ‘Kom op voor Nederland’. Het kabinet wil bezuinigen, de SP wil de grote vermogens en aandeelhouders belasten. Het doel is om de publieke opinie die kant op te duwen. Bij het prinsjesdagprotest moet het lukken om daar meer dan 2000 mensen te laten zijn. Daarover ligt een plan bij de afdelingen, Dijk wil het daar graag over hebben met de partijraad. Kort geeft hij nog een toelichting op het voorgestelde plan en het tijdspad.
Vanuit de PR worden er vragen gesteld over het plan. Deels zijn dat logistieke vragen en deels inhoudelijk. Deze richten zich onder andere op de kosten voor afdelingen, het busvervoer, digitale mogelijkheden om gegevens te verzamelen en samenwerking met bijv. de FNV.
Dijk reageert. Busvervoer wordt voor iedere afdeling die een bus organiseert voor de helft vergoed. Mocht een afdeling hierdoor diep in de problemen komen, laat het dan weten als er een volle bus geregeld kan worden. De afdeling is verantwoordelijk voor het regelen van de bus.
Er wordt gekeken naar samenwerking met maatschappelijke partners zoals de FNV. Dit keer zijn er meerdere podia met verschillende thema’s en sprekers. Tijdens het prinsjesdagprotest wordt ook een vervolg gegeven aan de petitie van de energiecampagne. Het digitaal invoeren van gegevens gaat volgens Dijk niet lukken voor 17 september. Informatie komt op SP-net.
5. Financieel jaarverslag 2022
Penningmeester Gerrie Elfrink geeft een toelichting op het financieel jaarverslag 2022. De gemeenteraadsverkiezingen zijn in dat jaar geweest. Daar was geld voor apart gezet en dat is ook uitgegeven. Op veel plekken is niet meegedaan en dat heeft invloed op de inkomsten. Vanwege de laatste coronabeperkingen zijn er een aantal dingen niet gedaan zoals normaal zou gaan. Ook is in 2022 een nieuwe accountant gekomen. Door die wisseling is het accountantsverslag pas laat gekomen. Hierdoor heeft het DB nog niet met de accountant kunnen spreken over de adviezen maar Elfrink geeft aan dat het goede adviezen zijn en dat ze voornemens zijn deze over te nemen. De accountant heeft goedkeuring gegeven over het financieel jaarverslag 2022.
Namens de controlecommissie geeft Willem de Man nu een toelichting. Er zijn naast de aanbevelingen van de accountant geen extra adviezen vanuit de commissie. Ook zijn er geen onregelmatigheden gevonden.
De Partijraad reageert op het financieel jaarverslag. Er wordt gevraagd waarom het belteam niet is opgenomen in het verslag.
Elfrink reageert dat het belteam waarschijnlijk wel terug zal komen in het jaarverslag van 2023 omdat het een belangrijk onderdeel is van de partij.
Het financieel jaarverslag 2022 wordt door de partijraad met een stemming goedgekeurd.
6. Lilian in gesprek
Lilian Marijnissen geeft voor dit agendapunt het woord aan Renske Leijten. Leijten benoemt een voorbeeld van een buitenparlementaire actie die, door het organiseren vanuit de SP, er voor heeft gezorgd dat na falend management zorgmedewerkers toch werden overgenomen met behoud van arbeidsrechten. Dat staat volgens haar haaks op hoe Den Haag werkt. De acties met mensen hebben Leijten in haar werk als Kamerlid veel energie gebracht. Ze geeft aan dat ze de fractie gaat verlaten. Leijten blijft SP’er en ze gaat door met acties. Ze stopt met giftig Den Haag maar niet met politiek en democratie voor echte mensen.
Marijnissen reageert op het vertrek van Leijten. Ze noemt het een gemis voor de fractie, voor de mensen die Leijten vertegenwoordigt en voor zichzelf. Marijnissen heeft Leijten leren kennen vanuit haar strijd voor de zorg. Daarbij heeft Leijten twee SP-wetten door de Kamer gekregen: tegen loondump en tegen het verplicht aanbesteden. Heel Nederland heeft Leijten leren kennen door het toeslagenschandaal. Leijten die nooit opgaf en mensen ziet in plaats van nummers. Marijnissen is blij dat Leijten actief blijft als SP’er. Marijnissen noemt Leijten een inspiratie en voorbeeld voor zichzelf en iedereen in de zaal.
7. SP Jongeren
Dit agendapunt start met een filmpje over de lancering van het mbo-manifest.
Voorzitter Bastiaan Meijer vertelt over de campagne van de SP Jongeren. Meijer is blij dat de SP Jongeren ervoor kiezen om een mbo-actie op te zetten in plaats van mee te doen aan een debat met politieke jongerenorganisaties. Hij sprak in Twente bij een mbo een jongere die vertelde dat hij geen vergoeding krijgt voor zijn reis naar stage. Het kost hem dus geld om iets te leren. In het mbo-manifest staan eisen voor meer waardering voor mbo’ers. Deze zomer wordt daar steun voor opgehaald. De nieuwe shirts van SP Jongeren worden nu ook verkocht in de shop. Op SP-net staat een algemene flyers voor afdelingen om jongeren mee aan te spreken.
8. Oprichten en versterken afdelingen
Gerrie Elfrink vertelt over vijf besluiten van het partijbestuur waarbij vijf werkgroepen de status van afdeling in oprichting hebben verdiend. Dat gaat om de Brummen, Epe, Heusden, Renkum en Voorne aan Zee. Vertegenwoordigers van die afdelingen in oprichting vertellen over hun werk. Ze vertellen over hun lokale acties en hoe ledenbezoeken ervoor zorgen dat de kern snel groter wordt. Ze werken nu toe naar de status van afdeling.
9. Ontwikkeling ledenaantal
Jannie Visscher vertelt over de ontwikkeling van het aantal leden. Bij opzeggers worden vaak financiële redenen benoemd. Hier wordt actie op ondernomen om het lidmaatschap zo betaalbaar mogelijk te maken. In de maanden maart tot en met september was de ontwikkeling negatief. Het laatste kwartaal laat een stijging zien. Vanaf het moment dat er een partijbrede campagne is ingezet, is het saldo juist positief.
Visscher vraagt Aldo Schelvis en Henk van Gerven om naar voren te komen. Zij zijn vanuit het partijbestuur bezig om nieuwe leden op een goede manier te verwelkomen. Schelvis vertelt dat afdelingen een verantwoordelijkheid hebben om mensen welkom te heten maar dat daar ook vanuit de landelijke organisatie een verantwoordelijkheid ligt. Zo worden er nu bijvoorbeeld op gezette tijden mails gestuurd naar nieuwe leden waarmee ze worden verwelkomd en de partij leren kennen. Dat betekent dat afdelingen ook een extra verantwoordelijkheid hebben omdat in die mails staat dat zij contact opnemen met die nieuwe leden. Daar is nog winst te behalen. Je moet kunnen vertellen wat je als afdeling en partij te bieden hebt. Het komende jaar is er bij bijeenkomst ook meer aandacht voor die binding.
Van Gerven is voorzitter van de afdeling Oss en vertelt hoe je op een goede manier leden verwelkomt. In Oss belt de voorzitter nieuwe leden op met de vraag om af te spreken. Door langs te gaan krijg je snel voeling bij iemand en krijg je door wat de potentie van die persoon is. De beste van de afdeling moet langs gaan en vragen wat dat lid kan en wil doen. Minimaal één keer per jaar wordt er een nieuwe ledenbijeenkomst georganiseerd. Laat mensen zelf vertellen waarom ze lid zijn geworden. Uit nieuwe leden komt dan actief nieuw kader.
10. Lokale huurdersacties
Dit agendapunt start met een filmpje waarin voorbeelden te zien zijn van verschillende huurdersacties in heel Nederland.
Lieke van Rossum van team O&O vertelt over succesvolle huurdersacties. Ze vertelt dat het opvalt hoe in heel Nederland mensen zich genoodzaakt voelen om in actie te komen voor een fatsoenlijk eigen huis. Deze huurders kunnen gelukkig heel vaak rekenen op de lokale SP-afdelingen. SP-Kamerlid Sandra Beckerman noemt het bizar hoeveel woningen er gesloopt worden. Ze vindt dat er gestopt moet worden met slopen en liberaliseren maar voorstellen vanuit de SP worden weggestemd. Renoveren is beter voor mensen en voor het klimaat. Beckerman zegt dat mensen zelf organiseren cruciaal is want dit is te winnen.
Van Rossum vraagt Leroy uit Oss, Jeremy uit Rotterdam en Tjeerd uit Delft om naar voren te komen. Zij zijn lokale actieleiders. Ze hebben boodschappen van huurders meegenomen die ze voorlezen aan de partijraad. Deze gaan over (onverwachte) sloopplannen van corporaties, gedwongen vertrek uit woningen, slecht onderhoud en persoonlijk verdriet daarover. Van Rossum zegt dat het duidelijk is dat er niet alleen stenen gesloopt worden maar dat het thuis van mensen en gemeenschappen gesloopt worden door corporaties.
Om ervoor te zorgen dat de klad niet in een langdurige actie komt te zitten, is de afdeling in Oss met een tent in de betreffende straat gaan staan. De strijdbaarheid wordt vastgehouden door met kartrekkers elke week een nieuwsbrief uit te doen, vaak bijeenkomsten te organiseren en het contact te onderhouden.
Jeremy zegt dat het belangrijk is om duidelijk te zijn richting huurders over wat de verwachtingen zijn. De SP gaat het niet allemaal regelen maar helpen organiseren voor slagkracht. Ook is het belangrijk om goed uit te leggen hoe het komt dat de situatie is ontstaan en waarom corporaties doen wat ze doen.
Tjeerd uit Delft zegt dat het nodig is om constant druk te blijven zetten om uiteindelijk te winnen. Iedere keer wordt er een stapje gezet maar dat betekent niet dat daarmee problemen ook daadwerkelijk worden opgelost.
Jannie Visscher sluit de vergadering