nieuws

Eerste Kamer volgt SP: geen sluipende invoering van ‘iPad-drogist’.

De Eerste Kamer heeft vandaag zorgminister Kuipers in heldere woorden gelast de door hem gewenste ‘iPad-drogist’ niet via de sluipwet van een verzamelwet toe te staan. Wil de minister zijn plan doorzetten, dan zal hij een separaat wetsvoorstel aan het parlement moeten voorleggen. Een daartoe strekkende motie van de SP kreeg brede steun in de Senaat.

Vorige week wees SP-senator Tiny Kox de minister erop dat het niet toegestaan is om inhoudelijke wijzigingen op te nemen in zogenoemde ‘verzamelwetten’. Een verzamelwet hoort te gaan over correctie van fouten, technische wijzigingen of verduidelijkingen. Het parlement hoort ervanuit te kunnen gaan dat een verzamelwet geen verstopwet is. 

De minister wil verkoop van geneesmiddelen, die nu alleen via drogist en apotheek geleverd mogen worden, in de toekomst ook toestaan door supermarkten, bouwmarkten en tankstations. De enige voorwaarde zou zijn dat er op de nieuwe verkooppunten een iPad staat waarlangs desgewenst contact gemaakt kan worden met ‘een drogist op afstand’. Organisaties van huisartsen, specialisten, trombosediensten, drogisten en apothekers en ook Consumentenbond en het Instituut voor verantwoord medicijngebruik, spraken hun grote zorgen uit over deze liberalisering van geneesmiddelenverkoop (die vooral door Albert Heijn gewenst wordt). 

In de Tweede Kamer hadden CDA en SP, met steun van andere partijen, de minister al opgeroepen zo’n ingrijpende wijziging uit zijn verzamelwet te halen en als apart voorstel aan het parlement voor te leggen, zodat het inhoudelijk besproken zou kunnen worden. De minister weigerde dat en wist een krappe meerderheid achter zijn sluipweg te krijgen. 

Maar hij had buiten ‘de Kamer van heroverweging’, zoals de Eerste Kamer wel wordt genoemd, gerekend. Die maakte de minister duidelijk dat er niet gesjoemeld moet worden met wetgevingsprocedures. Toen de minister voet bij stuk hield, diende Kox een motie in om deze ongepaste invoering van de iPad-drogist te blokkeren. De minister ontraadde de motie maar daar, zo bleek vandaag, heeft de Eerste Kamer geen boodschap aan. Alleen VVD, D66 en BBB steunden Kuipers, de rest koos voor de door Kox voorgestelde wetgevingsweg. Als de minister zijn plan wil doorzetten, zal hij een aparte wet aan het parlement moeten voorleggen.

Betrokken SP'ers