nieuws

Help thuiszittende leerlingen weer aan het leren

Sinds de invoering van passend onderwijs zitten steeds meer kinderen thuis en krijgen ze niet het onderwijs waar ze recht op hebben. Tegelijkertijd zijn er geweldige initiatieven zoals zorgboerderijen, kleine werkplaatsen en andere plekken waar kinderen dagbesteding krijgen, iets leren en soms zelfs weer wat onderwijs kunnen volgen. Maar deze initiatieven krijgen vaak geen geld en verdwijnen daardoor. SP-Kamerlid Peter Kwint wil dat deze initiatieven geld krijgen zodat ze kinderen kunnen helpen, soms zelfs terug naar school, maar sowieso aan een passende plek.

‘Er blijven forse bedragen op de plank liggen die niet worden uitgegeven aan passend onderwijs. Stort dat geld in een soort rommelpotje. Geen strenge eisen of ingewikkelde wetten. Gewoon wat geld, en laat maar zien wat je ervan maakt. Kijk gewoon wat helpt voor thuiszitters.’

Er zitten nu 20.000 kinderen thuis en dat worden er elk jaar meer. Door bureaucratie komen veel initiatieven maar niet van de grond. 'Ik herinner me een zorgboerderij die 1 dag per week een docent in dienst wilde nemen om de kinderen weer wat te leren. Alleen maar winnaars. Maar toen moest die zorgboerderij ineens aan alle eisen van een school voldoen. Dat schiet niet op. Het kan best een keer verkeerd gaan als er straks geld beschikbaar komt. En dan moet ik me inhouden om niet meteen Kamervragen te stellen. Maar er zitten 20.000 kinderen thuis en er is geen uitzicht op verbetering voor veel van deze kinderen. Dat kan niet. Dan maar wat onorthodoxer aan het werk. Deze kinderen verdienen dat.’

Betrokken SP'ers