nieuws

Verslag partijraad 28 januari 2023

Genomen besluiten tijdens deze Partijraad:

  • Verslag partijraad 26 november 2022 is vastgesteld

  • Stemcommissie EK is benoemd

11.00 uur Voorzitter Jannie Visscher opent de Partijraad

Opening en mededelingen
De leden van de PR en gasten worden welkom geheten door JV. Vervolgens licht zij de agenda van deze PR toe.

De winst van eerlijk delen. Lilian gaat in gesprek over haar boek.
Nils Müller gaat in gesprek met Lilian Marijnissen over haar onlangs verschenen boek ‘De winst van eerlijk delen’. Met het boek is LM op tour langs verschillende steden in Nederland. Die zalen zitten vol. De rode draad in de reacties is volgens LM dat de analyse sterk wordt gedeeld dat het neoliberalisme nog niet op zijn retour is maar gemeengoed is geworden. LM stelt dat er weer een ideeënstrijd nodig is in de politiek. Rechts verkoopt haar ideologie als pragmatisme terwijl het dat niet is. Linkse partijen, en dus ook de SP, moeten weer perspectief gaan bieden dat het anders kan.

LM zegt dat de SP moet benadrukken dat we in een tijd leven waarin er geen opzichzelfstaande meerdere crises zijn maar dat dit is wat het kapitalisme doet. Dat mensen door de bodem van bestaanszekerheid vallen is een teken van hoe onze economie nu werkt. De SP is volgens LM de enige partij die met een wezenlijk alternatief komt. Democratisering van de economie en uiteindelijk de samenleving is het enige antwoord om het cynisme bij mensen te doorbreken. Vertrouwen terugwinnen is wat LM betreft iets van de lange adem. Die strijd moet de SP samen met mensen voeren.

Hamerstukken

Vaststellen verslag d.d. 26 november 2022
De PR stelt het verslag vast.

Benoemen stemcommissie EK
De PR benoemt in de stemcommissie voor de EK:

  • Baukje Hiemstra, voorzitter afdeling Veenendaal

  • Wolter Raes, voorzitter afdeling Hilversum

  • Jan Willem Roosch, voorzitter afdeling Haarlem

Jannie Visscher gaat in gesprek met Tiny Kox over de Raad van Europa en zijn presidentschap. TK zijn voorzitterschap staat volledig in het teken van de oorlog in Oekraïne. Nadat Rusland de aanvalsoorlog is begonnen, zijn zij op initiatief van TK uit de Raad van Europa gezet. Hij is aan het werk om dit soort agressie door middel van samenwerking tegen te gaan. Op 16 en 17 mei komen de regeringsleiders van alle deelnemende landen van de Raad van Europa bij elkaar in IJsland om te bespreken hoe een nieuwe veiligheidsarchitectuur eruit zou moeten zijn.

SP Jongeren
Voorzitter van de SP Jongeren Bastiaan Meijer is in Den Haag bij flat de Pionier. De jongeren gaan de prijs Huisjesmelker van het jaar 2022 uitreiken aan Marcel van Hooijdonk. Deze prijs is bedoeld voor de slechtste verhuurder. De vele klachten over de staat van woningen, intimidatie en aanwezigheid van bedwantsen maakten dat de prijs dit jaar naar van Hooijdonk gaat.

Vorig weekend hadden de SP jongeren een kaderweekend met interessante sprekers. Ook werd er gesproken over wat er is opgehaald bij de mbo’s. In Friesland zijn er bijvoorbeeld veel klachten over het OV dus daar gaan de jongeren bezig met een actie op dat onderwerp.

Oprichten nieuwe werkgroepen
Lieke van Rossum en Jimmy Dijk vertellen over de inzet om afdelingen te versterken. JD benoemt het doel om bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen op 40 plekken meer mee te doen. Daarvoor moeten er nieuwe afdelingen worden opgericht en bestaande worden versterkt. In de afgelopen maanden is daar al hard aan gewerkt. De aanpak is dat er regionale werkgroepen zijn die deze afdelingen helpen. LvR laat de PR zien hoe die regioteams zijn ingericht. Deze teams helpen om sterke afdelingen op te zetten. Er zijn inmiddels al 12 nieuwe werkgroepen die ernaar streven om een afdeling te worden.

Presentatie Scholingsprogramma O&O 2023
LvR benadrukt de doorlopende leerlijn binnen de scholingen. Daarbij benoemt ze het scholingsaanbod, te beginnen bij de basisvorming en vervolgens de kaderscholing. Ook is er een topkader opleiding. Hierbij worden 15-20 talentvolle SP’ers twee jaar lang intensief begeleid. Er wordt opgeroepen om bij kaderscholingen aanwezig te zijn omdat deze erg inspirerend en leuk zijn. Het gebeurt dat mensen zich wel aanmelden maar vervolgens zonder reden niet komen opdagen. In het verleden werden kosten dan doorberekend aan afdelingen en dit gaat in het vervolg ook weer gebeuren. Meer informatie over scholingen en aanmelden kan via SP-net. Tot slot wordt er opgeroepen om goede lokale scholers en actieleiders ook aan te melden bij team O&O.

Er wordt nu een livestream gestart met afdeling Den Bosch. Daar is een bijeenkomst met bewoners van het Citadelhof. Het Bossche gemeentebestuur wil daar een nieuw Design Museum neerzetten waar de woningen voor moeten wijken. Deze woningen zijn rond de 100 jaar oud en wat de SP en de bewoners betreft zelf al een museum. Daarom hebben zij samen ‘Museum Citadelhof’ opgezet waarmee de waarde van de woningen wordt benadrukt. Bij de actie zijn diverse sprekers, waaronder een historicus en Kamerlid Sandra Beckerman. De acties worden doorgezet, ook bij de raadsvergadering, om het plan tegen te houden.

Volkspetitie + Volksprotest 11 februari 2023
Jimmy Dijk vertelt dat iedereen sinds de laatste PR flink aan de slag is geweest met de campagne voor het nationaliseren van de energie. Er zijn al meer dan 4000 actiepakketten verstuurd aan sympathisanten. Op 2 januari is er een digitale en telefonische meldlijn gestart over de energiekosten. De helft van de mensen geeft aan dat ze het net redden omdat ze andere dingen nu laten, de andere helft geeft aan dat ze het nu echt niet meer redden en dat er geen ruimte is om nog te besparen. Deze verhalen worden gebruikt in de Tweede Kamer en in andere communicatie om het falen van het prijsplafond aan te geven.

Ondertussen is er ook een tour met het nieuwe boek van Lilian. Bij elkaar levert al die actie nieuwe leden op. In het laatste kwartaal van 2022 is er hierdoor een netto-ledenwinst behaald. Inmiddels hebben 112.000 mensen de volkspetitie ondersteund.

Op 11 februari vindt op het Beursplein in Amsterdam het Volksprotest plaats. JD roept op om nog meer mensen te werven om naar de manifestatie toe te komen. Daarvoor is nodig dat er zoveel mogelijk steunbetuigers gebeld gaan worden. Dat kan ook in de afdelingen door bellers door te geven via belteam@sp.nl

Campagne Provinciale Staten / Eerste Kamer 2023
JD vertelt hoe de acties tot nu toe al een opmaat zijn naar de verkiezingen op 15 maart. Dan kan de SP groter worden in de provincies maar ook in de Eerste Kamer. Alles is er op gericht om de energie weer in eigen handen te nemen. Bij de laatste PR zijn een aantal richtingen voor de campagne besproken. Deze zijn zo goed als mogelijk verwerkt in de nieuwe plannen. De opzet voor de campagne wordt nu gepresenteerd door Joeri Jansen. De PR is erg positief over het getoonde resultaat.

JD gaat nu in gesprek met Monique uit Noord-Holland en Mathijs uit Limburg. Monique vertelt over Tata Steel die ongelofelijk vervuilt en waar de SP al lang actie tegen voert. De campagne wordt gebruikt om de actie nieuwe energie te geven. Om de belangen van de medewerkers en de bewoners bij elkaar te brengen. Daarnaast is er de campagne-estafette. Drie zaterdag voor de verkiezingen wordt er een tour gedaan langs verschillende gemeenten. Dit doen meerdere afdelingen zodat er een groot bereik is en dus veel impact.

Mathijs vertelt hoe de SP in Limburg al jaren actie voert voor verbreding van het spoor. Volgende week vrijdag gaan ze met de betreffende trein mee om daar bij reizigers steun te verzamelen voor een petitie met verbreding als doel. Daarvoor is ook goed overleg en samenwerking met afdelingen uit andere provincies.

Vanuit de PR worden complimenten gegeven voor de opzet van de campagne. Daarnaast worden nog enkele praktische vragen gesteld waar antwoorden op komen. Ook worden er nog tips aangedragen.

JV sluit de PR af.