nieuws

Verslag partijraad 28 mei 2022

Genomen besluiten tijdens deze partijraad:

  • Verslag partijraad d.d. 19 maart 2022 is vastgesteld

  • Huishoudelijk reglement: verkiezing regiovertegenwoordiger is aangepast

  • Advies beroepscommissie inzake beroepszaak 2022-17 is overgenomen

11.00 uur Partijvoorzitter Jannie Visscher opent de partijraad

1. Opening en mededelingen
De leden van de PR en gasten worden welkom geheten door JV.

2. Josse de Voogd en René Cuperus over de Atlas van Afgehaakt Nederland
Lilian Marijnissen gaat in gesprek met Josse de Voogd en René Cuperus over hun Atlas van afgehaakt Nederland waarin ze laten zien hoe, vaak gestapelde, verschillen in opleidingsniveau, inkomen en gezondheid zich vertalen in sociaal-culturele voorkeuren en politieke keuzes en hoe die over het land zijn verdeeld. Feitelijke of gevoelde maatschappelijke deprivatie kan ertoe leiden dat mensen ‘afhaken’ van het traditionele bestel. Ze hebben minder vertrouwen in de politiek, stemmen niet (meer) of kiezen voor, wat de auteurs noemen, ‘buitenstaanderspartijen’ aan de flanken. Cuperus en De Voogd gaan in op de vraag wie er afhaken, waar en waarom.

3. Hamerstukken
Voorgesteld wordt om de volgende punten als hamerstuk vast te stellen:
3.a Verslag d.d. 19 maart 2022
3.b Aanpassen Huishoudelijk Reglement: verkiezing regiovertegenwoordiger

4. Advies beroepscommissie inzake beroepszaak 2022-17
Eerste termijn PR
Veel leden van de PR spreken hun waardering uit voor het werk van de beroepscommissie. Er worden door de PR een aantal opmerkingen en vragen geplaatst ten aanzien van het uitgebrachte advies. Deels zijn dit technische vragen die in mindere mate samenhang hebben met dit agendapunt. Veel leden spreken uit dat ze hopen dat het PB voortvarend aan de slag gaat met de adviezen van de beroepscommissie. De teneur is dat mensen vinden dat deze kwestie te lang heeft geduurd en dat ze door willen gaan. De hoop is dat met de adviezen van de beroepscommissie in de toekomst soortgelijke situaties voorkomen kunnen worden. Er klinkt ook een duidelijke roep om kritische zelfreflectie bij het bestuur in lijn met de adviezen van de beroepscommissie.

Tegelijkertijd wordt door de afdelingen Wageningen, Assen, Zaltbommel, Amersfoort, Zeist, Brunssum, Dordrecht en Rotterdam in de eerste termijn van de PR een motie ingediend die wordt toegelicht door de initiatiefnemer: bestuursleden hebben volgens de indieners democratische spelregels geschonden. Daarom doen zij nu de oproep om als PR het PB te controleren. Vanwege de gekozen route van het PB en het oordeel van de beroepscommissie, zijn de indieners van mening dat een motie van afkeuring op zijn plaats is.

Oscar van Raak reageert namens de beroepscommissie op de termijn van de PR
OvR geeft aan dat het advies van de commissie twee concrete aanbevelingen doet: ga in gesprek en zorg ervoor dat dit niet nog een keer gebeurt. In dat advies zit ruimte om een invulling te geven aan hoe dat moet gebeuren. De commissie is er niet om de route te bepalen maar alleen te toetsen of de afgelegde route goed is bewandeld. OvR benadrukt dat er in het oordeel van de commissie geen individuen worden gekoppeld aan het handelen van het bestuur. Ook stelt OvR dat de lezing van de statuten door de beroepscommissie net iets anders is dan die door de jurist van het bestuur en dat kan, vandaar ook het advies. Welke conclusies er aan het advies van de commissie moeten worden verbonden, is niet aan de commissie maar aan de PR.

Partijsecretaris Arnout Hoekstra namens het PB in reactie op de PR
AH onderschrijft de antwoorden vanuit de beroepscommissie. Geeft aan dat het PB heeft gehandeld in het belang van de partij en dat ze onderschrijft dat er goed moet worden gekeken naar hoe dit in de toekomst voorkomen kan worden. Bij de eerstvolgende statutenwijziging moet duidelijkheid komen over hoe de ruimte op dit punt wordt ingevuld. AH geeft aan dat er geen misverstand kan bestaan over of het bestuur de adviezen van de beroepscommissie overneemt. Dat is zeker zo.

Stemming bij dit agendapunt

  • Advies beroepscommissie wordt overgenomen

  • Motie Wageningen CS wordt verworpen

5. Jaarverslag ledenontwikkeling
JV vertelt over de ledenontwikkeling van het afgelopen jaar. Over heel 2021 staat de SP op 536 leden in de plus. Kijkend naar de redenen waarom mensen opzeggen is dat voor een groot deel financieel. Er heeft in 2021 ook een opschoonactie plaatsgevonden in t.a.v. leden met een contributieachterstand waar dit in eerdere jaren niet consequent was gebeurd. Dit betreft een aanzienlijk deel van de uitschrijvingen. Deze uitschrijvingen zijn echter niet meegerekend in de cijfers over 2021 omdat het om contributie-achterstanden uit eerdere jaren gaat. In lijn met de aanbevelingen van de PR van vorig jaar zal er meer worden ingezet op de binding van leden, het werven van nieuwe leden, contact met leden vanuit afdelingen en het actief nabellen van opzeggers.

Leden worden vaak lid vanwege actuele kwesties en directe aanleidingen. Redenen die vaak worden genoemd zijn het toeslagenschandaal en wonen/volkshuisvesting en de inzet voor de zorg. Mensen willen niet langer dat de kloof tussen arm en rijk groter wordt, dat is de meest genoemde reden.

6. Versterken van afdelingen (stand van zaken)
Jimmy Dijk bespreekt het plan voor het versterken van de afdelingen. Dat is laatste PR al aan bod geweest en dat plan is besproken. Er is al een groepje bij elkaar gekomen om te kijken in welke gemeenten er vruchtbare grond is om nieuwe afdelingen op te richten, dan wel bestaande afdelingen te versterken. Dat overzicht wordt gepresenteerd en daar kunnen leden van de PR naar kijken. Er komt een nieuwe methode voor hoe je een afdeling opricht. Het scholingsteam is uitgebreid en samengevoegd met het regioteam. Ook het organiseren en ondersteunen van campagnes is een taak voor dit nieuwe team.

Vragen vanuit de PR
Wordt er ook iets gedaan aan afdelingen die dreigen te stoppen? Kunnen we al een beroep doen op het ondersteuningsteam?

Reactie JD
Plan gaat niet voor niets ook over het versterken van afdelingen. Er is altijd een tekort aan mensen maar er zijn afdelingen die onderhoud nodig hebben. Dus in bestaande afdelingen aan de bak en ook werken aan nieuwe afdelingen. Er kan al een beroep worden gedaan op het ondersteuningsteam, bijv. bij opzetten van nieuwe afdelingen.

7. SP Jongeren
Bastiaan Meijer geeft een update over wat de SP Jongeren de laatste paar maanden hebben gedaan. Het is op een aantal plekken heel goed gelukt om met een groep jongeren bij elkaar te komen voor gezelligheid en om acties op te zetten. O.a. een avond met Lilian Marijnissen met veel nieuwe jonge leden. Ook een aantal acties zoals de huisjesmelker van het jaar verkiezing. Het mbo is ook erg belangrijk en ook de compensatie voor de schuldengeneratie. Daar worden jongeren op georganiseerd. Er komt ook weer een zomerschool. Lokaal zijn er ook al acties in gang gezet.

JV vult aan dat het wel het doel is om uiteindelijk weer een vereniging op te richten maar dat 2022 wordt gebruikt om verschillende dingen uit te proberen en te bepalen hoe dat het beste vormgegeven kan worden.

8. Brede campagne
Vorige PR is gevraagd om voor de zomer met een plan te komen voor een brede campagne. JD is daar samen met anderen bezig geweest en vertelt de PR daar nu meer over. Deze PR worden reacties opgehaald en voor de zomer komt er dan een uitgewerkt campagneplan.

Steeds meer mensen komen financieel in de knel. Spreek je mensen dan hoor je dat de rekeningen steeds duurder worden, boodschappen moeilijker te betalen zijn en de thermostaat steeds meer omlaag gaat. Tegelijkertijd gaan winsten van grote bedrijven omhoog en komen er steeds meer miljonairs bij.

Daarom wordt er ingezet op ‘Prijzen omlaag, inkomens omhoog’. Daaronder vallen drie acties: verlaag de energierekening, bevries de huren en goedkopere boodschappen. Daartegenover staat een verhoging van de belasting op topinkomens, vermogens en winsten. De lonen, inkomens, AOW en pensioen moeten tegelijkertijd worden verhoogd.

Twaalf afdelingen gaan in de maand juni testen of dit werkt door met enquêtes langs de deuren te gaan. Eind juni worden de conclusies en lessen besproken zodat die kunnen worden verwerkt in het definitieve plan. Zaterdag 17 september vindt er een manifestatie in Den Haag plaats op dit thema.

JV sluit de vergadering