nieuws

Kwint: Zadel aankomende studenten niet alsnog op met torenhoge schulden

Na jarenlange strijd van studenten samen met de SP komt er eindelijk een einde aan het mislukte experiment met het schuldenstelsel. Dat is goed nieuws voor nieuwe studenten die vanaf september 2023 van plan zijn om te gaan studeren. Zij hoeven zich niet meer in torenhoge schulden te steken. Studenten die na de zomer van dit jaar van plan zijn om te gaan studeren, moeten helaas nog wel lenen. De SP vindt dat alle studenten die onder het leenstelsel vielen, volledig gecompenseerd moeten worden. SP-Kamerlid Peter Kwint vroeg vandaag tijdens het vragenuur aan de minister of hij van plan is om alle studenten die de dupe zijn van dit mislukte experiment volledig te compenseren, óók de studenten die na de zomer aan een studie beginnen.

Kwint: ‘Ik snap het wel dat studenten nog een jaartje wachten met studeren, als niet duidelijk is of ze nou onder het oude of nieuwe systeem zullen vallen. Het scheel immers een jaar lang onnodig schulden opbouwen. Daarnaast weten studenten dat de compensatie niet veel gaat voorstellen. Het kabinet trekt voor deze compensatie nu 1 miljard euro uit. Een simpele rekensom leert dat het dan gaat om ongeveer 1000 euro per student. Dat is een schijntje als je kijkt naar de gemiddelde studieschuld, die meer dan 36.000 euro bedraagt.’

Ook hogescholen gaan dit merken. De inschrijvingen voor aankomend studiejaar zijn beduidend lager. Dat is volgens Kwint een probleem, want bij opleidingen in als onderwijs en zorg zijn tot wel 10% minder aanmeldingen. ‘Het personeelstekort in de zorg en het onderwijs is al ontzettend hoog, dus we hebben het personeel hard nodig. Geef daarom studenten zekerheid en zorg dat alle studenten die onder leenstelsel vallen volledige compensatie. Dit is goed voor de student en onze samenleving.’

Steun de actie

De SP blijft zich inzetten voor volledige compensatie voor alle studenten die de dupe zijn van het mislukte leenstelselexperiment.

Steun hier de actie!

 

 

Betrokken SP'ers