nieuws

Succes: Onderzoek naar Johan van Oldenbarnevelt

Ronald Raak
Ronald van Raak bij de muur van de Bollenburgh in Amersfoort, het statige pand waarin Johan van Oldenbarnevelt (1547- 1619) opgroeide.

Het kabinet gaat onderzoek doen naar de resten van Johan van Oldenbarnevelt, de staatsman die door toedoen van de Oranjes in mei 1619 op het Binnenhof werd onthoofd. Daarna zouden het hoofd en het lichaam van deze staatsman zijn verborgen in de catacomben van de oude 'Hofkapel', die nu een onderdeel zijn van het gebouw van de Eerste Kamer en het ministerie van de premier. Aanleiding voor dit onderzoek is een voorstel van SP-Kamerlid Ronald van Raak, de historicus die hier al jarenlang voor pleit:

'Ruim 400 jaar gelden werd Johan van Oldenbarnevelt op het Binnenhof onthoofd, omdat hij landverraad zou hebben gepleegd. Nu wordt hij gezien als onze grootste staatsman en gaat de regering op verzoek van de SP onderzoek naar hem doen. Johan van Oldenbarnevelt was de belangrijkste bestuurder in de Republiek van de zeventiende eeuw. Wij waren ook toen al een land van minderheden. Van Oldenbarnevelt wilde ons land tot een eenheid maken, maar die eenheid niet van bovenaf afdwingen, zoals Maurits van Oranjes dat probeerde. Johan wilde juist meer vrijheid van denken en vrijheid van religie, zodat ook minderheden hun plek zouden kunnen vinden in ons land. Ik ben erg blij met dit historische onderzoek, onze grootste staatsman hoort niet in een vergeten kelder te liggen.'

Het onderzoek naar Van Oldenbarnevelt en de andere historische figuren die zijn begraven in de grafkelders onder het Binnenhof zal tot eind 2021 duren.

Lees in de Tribune meer over de zoektocht van Ronald van Raak naar Van Oldebarnevelt


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers