nieuws

Winstuitkering hoort niet in de ambulancezorg thuis

Maarten Hijink

Als het aan de SP ligt dan verdwijnt de mogelijkheid om geld te verdienen aan de ambulancezorg. Na jarenlange druk van de SP en professionals uit de ambulancewereld, wordt de marktwerking in de ambulancezorg teruggedrongen. Na jarenlange strijd zijn de aanbestedingen in de ambulancezorg nu definitief van de baan. 25 regionale ambulancevoorzieningen gaan nu voor onbepaalde tijd ambulancezorg verlenen.

Maar wat de SP betreft mag het kabinet nog een stap verder gaan. ‘Winst en zorg gaan niet samen,’ aldus SP-Kamerlid Maarten Hijink. ‘Het laatste wat je wil is dat bedrijven in de ambulance zorg gaan bezuinigen op kwaliteit of personeel om meer geld over te kunnen houden,’ stelt Hijink. ‘Mensen maken zich al grote zorgen over de hoogte van de zorgpremie. Dan sta je toch niet toe dat bedrijven in de zorg geld uit de zorg wegsluizen?’

De SP pleit er daarom voor ervoor te zorgen dat geld voor de ambulancezorg niet in de zakken van aandeelhouders kan verdwijnen. De ambulancezorg kan op termijn beter een overheidsdienst worden. Onder ambulancepersoneel is daar erg veel draagvlak voor.

Twee andere voorstellen van de SP kregen steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. De titel ‘ambulanceverpleegkundige’ komt terug in de wet nadat het kabinet voorstelde om deze te verwijderen. Ambulanceverpleegkundigen maakten daar terecht bezwaar tegen. Ook steunde het kabinet het voorstel van de SP om de ambulancewet een nieuwe naam te geven zodat het duidelijk is dat we spreken van ambulancezorg en niet van ambulancevoorzieningen.

 


 

Blijf op de hoogte!

De SP zet zich in voor genoeg betaalbare huizen, voor eerlijke zorg, voor veilige buurten en voor nog veel meer. We doen onderzoek, voeren actie, organiseren bijeenkomsten en doen voorstellen. Zorg dat je op de hoogte blijft, mis het niet!

Betrokken SP'ers