nieuws

Ollongren blijft huurstop weigeren: Eerste Kamer neemt motie van afkeuring aan

© Eerste Kamer

Met 39 stemmen voor en 36 tegen heeft de Eerste Kamer zojuist een motie van afkeuring van SP-fractievoorzitter Tiny Kox tegen minister Ollongren (D66, Wonen) aangenomen. Daarmee maakt de Eerste Kamer duidelijk niet te accepteren dat een minister een nadrukkelijke uitspraak van het parlement naast zich neerlegt. Eerder vroeg de Eerste Kamer de minister, op voorstel van de SP, een tijdelijke huurstop mogelijk te maken voor 3,3 miljoen huurders vanwege de gevolgen van de coronacrisis. Een kwart van hen zat al voor aanvang van de coronacrisis financieel klem, en de toestand is alleen maar beroerder geworden.

Kox heeft vanmiddag het kabinet gevraagd om uiterlijk komende maandag te reageren op de nu aangenomen motie van afkeuring. ‘Wanneer dringt het bij de regering door dat de ongeschreven hoofdregel van ons parlementaire stelsel is dat een regering in beginsel aangenomen moties uitvoert?’

 

Betrokken SP'ers