Malmström laat winst voor klimaat gaan in TTIP

Bron: https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AL%C3%A9gszennyez%C3%A9s.jpg
By Sudika (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://commons.wikimedia.org/wiki/File%3AL%C3%A9gszennyez%C3%A9s.jpg)], via Wikimedia Commons

De SP is kwaad over nieuw gelekte TTIP-documenten waaruit blijkt dat de Europese Commissie zelf voorstellen doet om schaliegas toe te laten op de Europese markt, en de stimuleringsmaatregelen voor groene energie onderuit te halen.  De documenten zijn de Europese inzet voor een nieuwe onderhandelingsronde over het omstreden handelsverdrag die deze week plaatsvindt.

Europarlementariër Anne-Marie Mineur verzet zich al lange tijd tegen dergelijke verdragen: “Deze documenten laten opnieuw zien waar we precies tegen vechten. De gelekte tekst stelt de belangen van de olie- en gasindustrie boven die van de bevolking. Alle beperkingen op de export in schaliegas moeten opgeheven worden, en er mag geen voorkeur gegeven worden aan groene energie. Het wordt zo volstrekt onmogelijk om de doelen van het klimaatakkoord van Parijs te bereiken. De Europese Commissie maakt zichzelf op deze manier volstrekt ongeloofwaardig.”

De onderhandelingen over TTIP verlopen al jaren erg stroef. Niet alleen op het gebied van energie, maar ook op het gebied van landbouw en overheidsaanbestedingen komen de partijen maar niet tot elkaar. In een speech op de Atlantic Council eind juni kondigde Eurocommissaris Cecilia Malmström al aan dat ze tot alles bereid was om de deal te sluiten. Mineur: “Als het Malmströms bedoeling is om het draagvlak voor dit verdrag te ondermijnen en de kloof met de bevolking te verdiepen, dan is ze absoluut op de goede weg. De opstelling van de Europese Commissie bevestigt onze vermoedens op alle manieren.”

Betrokken SP'ers