nieuws

Roemer: ‘Brexit uitgelezen kans voor afgeslankt en democratisch Europa’

De Brexit is een uitgelezen kans voor fundamentele verandering van Europa. Weg van het Europa van de onderlinge concurrentie en bouwen aan een afgeslankte EU. Een Nieuwe Unie, van samenwerking tussen landen, in plaats van een Unie met dictaten uit Brussel. Dat zei SP-leider Emile Roemer maandagavond tijdens het debat over de Brexit.

Volgens Roemer is het niet gek dat de huidige Europese Unie weinig draagvlak heeft onder de bevolking. ‘Mensen voelen zich machteloos tegenover Europa. Zij merken dat  mensen tegenover elkaar komen te staan, zien de kloof toenemen. Er is jaar in jaar uit keihard bezuinigd. Onder druk van Brussel werd er dan altijd bij gezegd. Er is moest marktwerking in de thuiszorg komen. Omdat het moet van Brussel, zei het kabinet er dan bij. Er is hard geconcurreerd op lonen en arbeidsvoorwaarden. Ook onder druk van Brussel. Dan is het niet gek dat een groot deel van de bevolking, die last heeft van deze politiek, dit Europa niet meer ziet zitten.’

Wat de SP betreft is moet de Europese Unie snel op de schop. ‘De out-stem van de Britten bewijst dat het Europese project niet kan voortbestaan zonder draagvlak van de bevolking. Als de EU geen lering trekt uit de Brexit en de ondemocratische Europese integratie voort dendert, zal dat onherroepelijk leiden tot een domino-effect,’ aldus Roemer. 

Daarom legde Roemer tijdens het debat vier concrete eisen op tafel voor de verandering van Europa: De Europese Commissie in haar huidige vorm wordt afgeschaft. Dat geldt ook voor dwingende begrotingsregels die sociaal beleid ondermijnen. Lidstaten krijgen meer ruimte om beperkingen op te leggen aan de interne markt. En er vindt geen bevoegdheidsoverdracht plaats zonder de bevolking te raadplegen.

Lees ook het opinieartikel van SP-Kamerlid Harry van Bommel en SP-Europarlementariër Dennis de Jong dat eerder in Trouw verscheen. 

Betrokken SP'ers