nieuws

Brits referendum toont noodzaak andere EU aan

De uitslag van het referendum in het Verenigd Koninkrijk toont volgens SP-woordvoerder Harry van Bommel aan dat de EU niet op dezelfde wijze kan doorgaan. Hij noemt het vertrek van de Britten een ‘onomkeerbare verandering van de EU.’ De belangrijkste les van dit referendum is naar zijn mening dat er onder druk onderhandelingsruimte voor fundamentele verandering in de EU is. ‘Daar zou Nederland een voorbeeld aan moeten nemen en onze eigen eisen tot die verandering op tafel moeten leggen’, aldus Van Bommel.

Nu de Britten in meerderheid voor ‘leave’ hebben gekozen, zal de Europese Raad zich moeten bezinnen op de toekomst van de EU. De deal die premier Cameron met de EU had gesloten, kon kiezers in het Verenigd Koninkrijk kennelijk niet geruststellen dat het land voldoende soevereiniteit zou behouden. De SP was positief over onderdelen uit de afspraken die het VK met de  Europese Unie had gemaakt. De partij was met name positief over de rode kaart om voorstellen van de Europese Commissie tegen te houden, omdat dit gedeeltelijk de soevereiniteit van lidstaten herstelt. De SP bepleit al langer het afschaffen van de Europese Commissie en de rode kaart is een belangrijke stap in die richting. Ook het afscheid van de ‘ever closer union’ is een standpunt dat de SP deelt en aan de Nederlandse regering zal voorleggen als eis. Aanstaande maandag debatteert de Tweede Kamer over de uitslag van het Britse referendum.

Van Bommel is verheugd met het standpunt van de Duitse Bondskanselier Merkel die gisteren pleitte voor een extra Europese Top om een brede discussie te voeren over de toekomst van de EU. ‘Alleen met een open discussie en een eerlijk antwoord op terechte euroscepsis kunnen we de EU behouden. Voortdenderen op de weg naar een federale EU is ondenkbaar. Het is nu zaak om de voordelen van Europese samenwerking te koesteren maar de ondemocratische dictaten van de Europese Commissie voorgoed naar de prullenbak te verwijzen’, aldus Van Bommel.

Betrokken SP'ers