nieuws

Stop de Blokhokken!

blokhok

Als het aan minister Blok ligt moeten woningzoekenden in Utrecht en Amsterdam flink gaan betalen. Als zijn plannen doorgaan mogen verhuurders voor kleine, nieuwe appartementen liefst 900 tot 1000 euro gaan vragen. De Amsterdamse en Utrechtse SP protesteerden dinsdagmiddag bij de Tweede Kamer tegen deze Blokhokken. SP-Kamerlid Farshad Bashir bracht een voorstel in stemming om deze onnodige plannen van Blok te voorkomen.

Ook huurdersverenigingen en de Amsterdamse en Utrechtse afdelingen van GroenLinks en de PvdA steunen de actie. Volgens initiatiefnemer en Amsterdams SP-Raadslid Erik Flentge zijn de Blokhokken een slechte oplossing voor een probleem dat niet bestaat: ‘Bouwers staan in de rij om aan de slag te gaan en de schaarse bouwgrond in de stad te bebouwen, ook kleine huurwoningen onder de sociale huurgrens. Het extra verhogen van de huren in bepaalde steden jaagt huurders op kosten. Alleen de commerciĆ«le verhuurders gaan er met plan voor de Blokhokken op vooruit.’

Ook SP-Kamerlid Farshad Bashir steunt de actie. Zijn voorstel om te stoppen met de Blokhokken haalde dinsdag nog geen meerderheid. Bashir blijft strijdbaar: ‘De gemeenten willen dit onzalige plan niet. Dan is het niet uit te leggen dat een meerderheid in de Tweede Kamer, waaronder de PvdA, zich daar niets van aan zou trekken. Laten we de gemeenten en woningzoekenden echt helpen door de leegstand aan te pakken en corporaties de ruimte te geven te investeren. De strijd gaat dus door.’

Betrokken SP'ers