nieuws

SP wil dat Commissie rechtmatigheid ISDS aantoont

Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg
Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. CC: Wikimedia, bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/63/European_Court_of_Justice_%28ECJ%29_in_Luxembourg_with_flags_0017_%281674479483%29.jpg

SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur ziet haar somberste vermoedens bevestigd nu blijkt dat de Europese Commissie niet bereid is om het arbitragemechanisme ISDS dat is voorzien in verschillende handels- en investeringsverdragen voor te leggen aan het Europees Hof van Justitie. Mineur: "Mooie woorden heeft Eurocommissaris Malmström genoeg, maar als het erop aankomt, durft ze haar voorstellen niet door de rechter te laten toetsen."

Mineur: “Blijkbaar is ook de Commissie niet zeker van haar zaak. Als ze niet twijfelden aan de rechtmatigheid van ISDS, zouden ze niet aarzelen om dat door de rechter te laten bevestigen. De Commissie wantrouwt de rechtmatigheid van zijn eigen plannen. Hoe moeten wij er dan vertrouwen in hebben?”

Aanleiding voor de uitspraak was een verzoek van de non-gouvernementele organisatie ClientEarth, die namens milieujuristen optreedt. De NGO mag zelf geen verzoek doen aan het Europese Hof van Justitie, en is afhankelijk van Europese instellingen of van de lidstaten om in actie te komen. Mineur: "Niet alleen ga ik de Commissie via schriftelijke vragen onder druk zetten om haar positie te veranderen, maar ik ga ook kijken of ik samen met Europarlementariërs zelf naar het Hof kan gaan."

Betrokken SP'ers