nieuws

“Nieuw” ISDS-systeem lost fundamentele problemen niet op

Afgefloten! Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Preferences-desktop-sound.svg/2000px-Preferences-desktop-sound.svg.png
Afgefloten! Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/90/Preferences-desktop-sound.svg/2000px-Preferences-desktop-sound.svg.png

Eurocommissaris Malmström gaat door op de verkeerde weg met het arbitragesysteem ISDS, stelt SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur naar aanleiding van de uitwerking van de plannen die Malmström vandaag publiceerde. Mineur ziet geen verbetering ten opzichte van de eerdere versie van de commissie: “de fundamentele kritiek van 150.000 mensen was, dat ISDS een apart rechtssysteem is voor buitenlandse bedrijven, en die fout is niet veranderd. De verbeteringen zijn alleen cosmetisch. Malmström moet ISDS schrappen, het is onnodig.”

Commissaris Malmström doet een aantal voorstellen ter verbetering. Zo mogen de arbiters niet langer werken aan andere zaken terwijl ze met een ISDS-zaak bezig zijn, en daarnaast worden de arbiters niet meer door de partijen zelf benoemd, maar gezamenlijk aangezocht door de Verenigde Staten en de Europese Unie.  Mineur: “Dat Malmström dergelijke uitglijers aanpakt, is natuurlijk mooi, maar dat is niet de kern van het probleem. Dat er binnen het systeem een mogelijkheid voor hoger beroep wordt ingesteld, klinkt goed, maar er is nog steeds geen mogelijkheid om terug te grijpen op ons rechtssysteem, dat onafhankelijk toetst aan democratische wetten. Dat buitenlandse investeerders eenmalig moeten kiezen tussen het normale rechtssysteem of voor arbitrage, is helemaal een onbegrijpelijke keuze. Waarom niet gewoon de normale rechtsgang volgen zoals ook nationale bedrijven dat moeten?”

Mineur stelde vorige week vragen aan de Commissie over de rechtmatigheid van ISDS. De Europese Commissie weigert ISDS te laten toetsen aan Europese wetgeving, terwijl daar wel aanleiding voor is.  Mineur wijst er bovendien op dat ISDS in het handelsverdrag met Canada ongewijzigd blijft.  Amerikaanse bedrijven met een brievenbusfirma in Canada kunnen dus beroep doen op de door Malmström als ‘ouderwets’ betitelde ISDS-clausule.  Malmström weigert de onderhandelingen met Canada opnieuw open te breken, en riskeert daarmee een botsing met het Europees Parlement.

Betrokken SP'ers