nieuws

Kamer steunt SP: stel limiet aan omvang banken

Arnold Merkies

De SP heeft vandaag een belangrijke overwinning in de strijd tegen megabanken behaald. Een meerderheid van partijen in de Tweede Kamer stemde dinsdag in met een voorstel van de SP om een limiet te stellen aan de omvang van banken. SP-Kamerlid Arnold Merkies is erg blij met die steun. ‘Banken zijn de afgelopen decennia veel te groot geworden. Zelfs zo groot, dat bij een faillissement de financiële stabiliteit in gevaar is en er mogelijk belastinggeld ingezet moet worden om een falende bank te redden.’

Alleen al de ING heeft een omvang die fors groter is dan onze hele economie. Ook De Nederlandsche Bank (DNB) wees onlangs op het risico dat er opnieuw grotere banken ontstaan. ‘Het wordt dus tijd om een limiet te stellen aan de maximale omvang van banken,’ zegt Arnold Merkies.

Sinds 2009 stelt de SP voor om afspraken te maken over schaalverkleining in de financiële sector. ‘De Kamer heeft zich nu duidelijk uitgesproken. Het kabinet moet nu onderzoeken hoe zij de schaalvergroting in de bankensector een halt gaat toeroepen,’ aldus Merkies.

Betrokken SP'ers