Geen voedsel in de brandstoftank

CC: Basilicofresco, http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Corn_oil_(mais).jpg

Dinsdag 24 februari wordt er in de parlementaire milieucommissie gestemd over een herziening van de Europese regels over biobrandstoffen. Dit is hard nodig, want biobrandstoffen zijn lang zo duurzaam niet als gedacht wordt. Voor de productie van biobrandstoffen is landbouwgrond nodig, terwijl landbouwgrond hard nodig is om iedereen van voedsel te kunnen voorzien. De SP stemt dan ook in met verscherping van de regels.

Biobrandstoffen worden vooral geproduceerd door landbouwproducten, zoals palmolie of maïs, te vergisten. Voor de productie is landbouwgrond nodig. "Het gevolg dat dit beleid is dat landbouwgrond, zowel binnen als buiten Europa, niet meer wordt gebruikt om voedsel te produceren. Het leidt daarnaast tot ontbossing, wat niet goed om klimaatsverandering tegen te gaan" stelt SP-Europarlementariër Anne-Marie Mineur.

Daarom maakt Mineur zich hard om de regels voor biobrandstoffen op zo'n manier te herzien dat rekening wordt gehouden met de kwalijke gevolgen. "Het is natuurlijk hartstikke goed dat we naar alternatieven voor fossiele brandstoffen zoeken, maar als die ook schadelijk blijken voor het milieu en als ze de voedselzekerheid onder druk zetten, dan moet het anders", aldus Mineur.