Dijksma steunt SP: dierenmishandeling bij productie uitbannen

Staatssecretaris Dijksma gaat zich sterk maken voor de uitbanning van producten waarvoor dieren levend gevild of geplukt worden. Dat zegde ze maandag toe aan de SP tijdens het overleg Dierenwelzijn in de Tweede Kamer.

Ze wil hiervoor in gesprek met de Nederlandse kledingindustrie, de Nederlandse kleding- en schoenenwinkels en dierenbeschermende organisaties zoals Bont voor Dieren en de Dierenbescherming. Vorige week liet TROS Radar zien hoe gillende angorakonijnen het vel van het lijf getrokken werd voor truien die ook in Nederland te koop zijn. Wasbeerhondjes worden geregeld levend gevild in landen zoals China. Bontkraagjes uit China zijn te koop in Nederlandse winkels van merken als Nickelson, Airforce en Moscow. De SP wil daarnaast een Europees handels- en importverbod op wasbeerhondenbont. Dijksma zegde toe zich daarvoor in te willen zetten.

In de strijd tegen bont diende de SP in 2009 een motie in om een etiketteringsplicht in te voeren voor bontproducten. Deze motie werd aangenomen en sindsdien moeten fabrikanten melding maken als ze dierlijke producten hebben verwerkt in textiel. De SP wil dat deze etiketteringsplicht wordt aangescherpt zodat er expliciet vermeldt moet worden als bont is gebruikt.